Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Dr. Orbán Viktor

 • Magyarország miniszterelnöke 2010. május 29-től
 • Politikus, a Fiatal Demokraták Szövetsége(FIDESZ)- Magyar Polgári Szövetség elnöke, 
 • Európai Néppárt alelnöke,
 • [országgyűlési képviselő]?,
 • Magyarország volt miniszterelnöke 1998-2002 között.
 • [Magyarország]? demokratikus átalakulása a rendszerváltozás, a III. Magyar köztásraság megalakulásának egyik kulcsalakja

 

Született: [Székesfehérvár]? 1963. 05. 31.

Családja:

 • SzüleiNagyobb kép
  • Apja Orbán Győző mezőgazdasági üzemmérnök
  • Anyja Sípos Erzsébet logopédus, gyógypedagógus
 • Testvérei:
  • Orbán Győző (1965)
  • Orbán Áron (1977)
 • Nős (1986), felesége [Lévai Anikó]? jogász.
 • Öt gyermek édesapja.
  • Ráhel (1990)
  • Gáspár (1992)
  • Sára (1994)
  • Róza (2001)
  • Flóra (2004)

 

Tanulmányok


a Soros Alapítvány ösztöndíjával 1989. szeptembertõl az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozta az oxfordi Pembroke College-ban,

ösztöndíját az 1990. januárban a közeledő országgyûlési választások miatt félbeszakította.

A [Budapest]?i Eötvös Loránd Tudományegyetemen Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát 1987-ben.

1981-ben érettségizett a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatán.

Általános iskolai tanulmányait Alcsútdobozon, Vértesacsán és Felcsúton végezte.

 

 

Életút


Gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton, 1977-től Székesfehérváron töltötte. Fiatal korában már érdeklődött a politika iránt, gimnáziumi éveiben alapszervezeti [KISZ]?-titkár volt. A középiskola elvégzése után Zalaegerszegen sorkatonai szolgálatot teljesített 1981-82-ben, saját bevallása szerint politikai nézetei ekkor változtak meg gyökeresen.

1983-tól jogász hallgató, a Jogász Társadalomtudományi (1988-tól [Bibó István]?) Szakkollégium egyik alapító tagja. Az 1984-ben társaival alakított Századvég című társadalomelméleti folyóirat egyik szerkesztője.

A diploma megszerzése után 1987-ben Szolnokra költözött, ahol két évig lakott. Innen járt be első munkahelyére [Budapest]?re a Mezőgazdasági Minisztérium Vezetőképző Intézetébe. 1987-től szociológus gyakornok, 1988 áprilisától a Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa.

 

1988 március 30.-án több társával megalakította a Fideszt ([Fiatal Demokraták Szövetsége]?), melynek egyik szóvivője, 1988 októberétől egy évig választmányi tagja. 1989-1990 között Oxfordban tanul a [Soros alapítvány]? ösztöndíjával.

 

Nemzetközileg és országosan ismert politikussá az 1989 április 16-án [Nagy Imre]? és társai ravatalánál elmondott beszédével vált, ahol a szabad választásokat, és a [szovjet]? csapatok kivonulását követelte.

Tagja volt az úgynevezett [Ellenzéki Kerekasztal]? tárgyalócsoportjának, ahol az alkotmánymódosítás kérdéseivel foglalkozó albizottságban és a plenáris üléseken [párt]?ja

 kéviselőjeként dolgozott.

1990-től újra választmányi tag, az országgyűlési választásokon a Fidesz Pest magyei listáján [országgyűlési képviselő]? lett. 1992-ben a [Liberális Internacionálé]? alelnökévé választották.

1993-ig pártja frakcióvezetője a [Magyar]? Országgyűlésben. 1992-től a Fidesz eredeti liberális jellegétől a [konzervativismus]? felé fordult, elkezdte pártja átalakítását. A liberális eszmék háttérbeszorulása, a [párt]? centralizálása, struktúrális átalakítása vezetett később több a Fideszt meghatározó személyiség (többek között [Fodor Gábor]?, [Ungár Klára]?, [Molnár Gábor]?) távozásához.

1993 májusától a [párt]? elnöke, 1994 júliusában és 1995 áprilisában újraválaszották. Pátjának nevét a [Magyar Polgári Párt]? elnevezéssel egészítették ki.

1994 évi országgyűlési képviselőválasztásokon a Fidesz Fejér megyei listájának vezetőjeként szerzett [mandátum]?ot. A [parlament]?ben az Európai Integrációs Ügyek állandó bizottságának elnöke, a jogharmonizációs albizottság tagja, 1996 áprilisától [Az Új  Atlanti Kezdeményezés (New Atlantic Initiative) magyar nemzeti

 bizottságának elnöke lett.

1998-tól az [parlament]?i választásokon megerősödött Fidesz a Magyar Demokrata Fórummal (MDF) és a [Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt]?tal ([FKgP]?) kötött koalíció élén kormányt alakít Orbán Viktor vezetésével.

Kormányzása idejére olyan szimbolikus beruházások tehetők, mint a Nemzeti Színház felépítése, a [II. Világháború]?ban lebombázott [Magyarország]?i Esztergomot és Szlovákiai Párkányt összekötő Mária Valéria Híd újjáépítése, de erre az időre tehető a [családi adókedvezmény]?, [Széchenyi Terv]?, [fiatalok otthonteremtési támogatás]?a vagy a [diákhite]? is.

Gazdaságpolitikáját ellenzéke folymatosan támadta, eredményei viszont elvitathatatlanok. Kormányzása alatt csökkent az infláció, a költségvetés [GDP]? arányos adóssága, hiánya, a munkanélküliség, növekedtek a jövedelmek. Ezzel szemben a minimálbérek egyoldalú emelése, az energiaárak hatósági eszközökkel való befolyásolása csökkentette a külföldi tőkebeáramlást, mely már nem fedezte a fizetési mérleg hiányát.

 

1999 márciusában a [Magyar Köztrsaság]? az ő aláírásával ellenjegyzett jegyzőkönyv alapján csatlakozott a

 NATOhoz.

2000-ben lemondott vállalt tisztségeiről, többek között Fidesz elnöki, és a Liberális Internacionálé alelnöki posztjáról is. Pártja hivatalosan belépett az Európai Néppártba.

A 2002 évi parlamenti választásokon az MDFfel kötött választási szövetség vereséget szenvedett, ellenzékbe szorult. Létrehozta a [polgári körök]? nevű mozgalmat, igyekezett egy párt mögé csoportosítani a [jobbolda]?i szavazókat, ezzel megrontva az önállósodási szándékú MDF-hez fűződő viszonyát.

2002 ősze óta az Európai Néppárt alelnöke, 2003-ban több jobboldali szervezettel és párttal szövetséget alkot, melynek alapján [párt]?jának új neve Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, elnöke az újraválasztott Orbán Viktor.

Vezetésével a 2004 évi [Európai Parlamenti Választások]?ak [párt]?ja nagy fölénnyel nyerte.

2006-ban a Fidesz és a vele szoros választési szövetséget alkotó [Kereszténydemokrata Néppárt]? ([KDNP]?) miniszterelnök-jelöltje, de az első fordulós vereséget követően az MDF támogatásában bízva lemond az egykori [pénzügyminiszter]? [Bod Péter Ákos]? javára. A [Dávid Ibolya]? vezette Fórum viszont nem támogatta, így a

 választásokon alul maradt a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ koalícióval szemben.

A szeptember 17-én nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc úgynevezett [balatonőszödi beszéd]?jének hatására (eredménytelenül) követelte a kormányfő lemondását, szakértői kormány felállítását.

A Fidesz-MPSz a 2006-os [önkormányzati választás]?okon elsöprő győzelmet aratott.

2007-től újra [párt]?ja elnöke.

A 2008. március 9.-én megtartott Orbán Viktor által kezdeményezett szociális ügydöntő népszavazáson az általa támogatott "igen"-ek 82%-os többséggel nyernek, 50,5%-os részvétel mellett, mely eredményt Orbán Viktor a kormány elzavarásának igényeként értelmezte.

Többször követelte az előrehozott választásokat.

2010. május 29-étől a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

 

 

Elismerései


 • 2000-től a brüsszeli székhelyű Európai Művészeti Akadémia tiszteletbeli szenátora.
 • 2001 - American Enterprises Institute és az Új Atlanti Kezdeményezés Szabadság Díj.
 • 2001 - Polak Award.
 • 2001 - Hanns Seidel Stiftung Franz-Josef Strauß-díját.
 • 2001 - A Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztje.
 • 2002 - Szent István-díj.
 • 2002 - "Szociális Piacgazdaságért" díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj arany fokozata. 
 • 2004 - Nagy Szent Gergely Rend Nagykeresztje.
 • 2006 - Esztergom város díszpolgára.
 • 2008 - Csíkszereda - PRO URBE kitüntetés

 

Sport


Gyermekkora óta sportol, kedvenc sportja a labdarúgás.

1999 óta a felcsúti csapat igazolt labdarúgója csatár poszton. NB II-es labdarúgó-mérkőzéseken is játszott, bár a 2005-06-os szezon óta nem lépett pályára.

2007 őszéntől a Felcsút SE elnöke. Elsődleges szempontja az utánpótlás fellendítése, aminek megfelelő hátteret teremtve alapították és nyitották meg a Puskás Ferenc Futball Akadémiát.

 

 

 

 

 

Irodalom róla


Debreczeni József: Orbán Viktor

Kéri László: Orbán Viktor

Rácz András: Orbán Viktor 7 titka

Szabó Kálmán: „Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében”. Orbán Viktor politikai krédója

Dr. Kende Péter: A Viktor

Dr. Kende Péter: Az igazi Orbán Viktor – A Viktor 2

Kopátsy Sándor: Az Orbán-jelenség

Ferenczi Krisztina: Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában

Élet és Irodalom-könyvek: Fiúk a szőlőben A tokaji borcsaták per- és sajtóanyaga

 

 

Forrás:

orbanviktor.hu

parlament.hu

gki.hu

doksi.hu

 


A szócikkhez társított címkék:
Fidesz , jobboldal , miniszterelnök , országgyűlési képviselő , pártelnök , politikus

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner