Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Dr. Orbán Viktor

 • Magyarország miniszterelnöke 2010. május 29-től
 • Politikus, a Fiatal Demokraták Szövetsége(FIDESZ)- Magyar Polgári Szövetség elnöke, 
 • Európai Néppárt alelnöke,
 • [országgyűlési képviselő]?,
 • Magyarország volt miniszterelnöke 1998-2002 között.
 • [Magyarország]? demokratikus átalakulása a rendszerváltozás, a III. Magyar köztásraság megalakulásának egyik kulcsalakja

 

Született: [Székesfehérvár]? 1963. 05. 31.

Családja:

 • SzüleiNagyobb kép
  • Apja Orbán Győző mezőgazdasági üzemmérnök
  • Anyja Sípos Erzsébet logopédus, gyógypedagógus
 • Testvérei:
  • Orbán Győző (1965)
  • Orbán Áron (1977)
 • Nős (1986), felesége [Lévai Anikó]? jogász.
 • Öt gyermek édesapja.
  • Ráhel (1990)
  • Gáspár (1992)
  • Sára (1994)
  • Róza (2001)
  • Flóra (2004)

 

Tanulmányok


a Soros Alapítvány ösztöndíjával 1989. szeptembertõl az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozta az oxfordi Pembroke College-ban,

ösztöndíját az 1990. januárban a közeledő országgyûlési választások miatt félbeszakította.

A [Budapest]?i Eötvös Loránd Tudományegyetemen Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát 1987-ben.

1981-ben érettségizett a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatán.

Általános iskolai tanulmányait Alcsútdobozon, Vértesacsán és Felcsúton végezte.

 

 

Életút


Gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton, 1977-től Székesfehérváron töltötte. Fiatal korában már érdeklődött a politika iránt, gimnáziumi éveiben alapszervezeti [KISZ]?-titkár volt. A középiskola elvégzése után Zalaegerszegen sorkatonai szolgálatot teljesített 1981-82-ben, saját bevallása szerint politikai nézetei ekkor változtak meg gyökeresen.

1983-tól jogász hallgató, a Jogász Társadalomtudományi (1988-tól [Bibó István]?) Szakkollégium egyik alapító tagja. Az 1984-ben társaival alakított Századvég című társadalomelméleti folyóirat egyik szerkesztője.

A diploma megszerzése után 1987-ben Szolnokra költözött, ahol két évig lakott. Innen járt be első munkahelyére [Budapest]?re a Mezőgazdasági Minisztérium Vezetőképző Intézetébe. 1987-től szociológus gyakornok, 1988 áprilisától a Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa.

 

1988 március 30.-án több társával megalakította a Fideszt ([Fiatal Demokraták Szövetsége]?), melynek egyik szóvivője, 1988 októberétől egy évig választmányi tagja. 1989-1990 között Oxfordban tanul a [Soros alapítvány]? ösztöndíjával.

 

Nemzetközileg és országosan ismert politikussá az 1989 április 16-án [Nagy Imre]? és társai ravatalánál elmondott beszédével vált, ahol a szabad választásokat, és a [szovjet]? csapatok kivonulását követelte.

Tagja volt az úgynevezett [Ellenzéki Kerekasztal]? tárgyalócsoportjának, ahol az alkotmánymódosítás kérdéseivel foglalkozó albizottságban és a plenáris üléseken [párt]?ja

 kéviselőjeként dolgozott.

1990-től újra választmányi tag, az országgyűlési választásokon a Fidesz Pest magyei listáján [országgyűlési képviselő]? lett. 1992-ben a [Liberális Internacionálé]? alelnökévé választották.

1993-ig pártja frakcióvezetője a [Magyar]? Országgyűlésben. 1992-től a Fidesz eredeti liberális jellegétől a [konzervativismus]? felé fordult, elkezdte pártja átalakítását. A liberális eszmék háttérbeszorulása, a [párt]? centralizálása, struktúrális átalakítása vezetett később több a Fideszt meghatározó személyiség (többek között [Fodor Gábor]?, [Ungár Klára]?, [Molnár Gábor]?) távozásához.

1993 májusától a [párt]? elnöke, 1994 júliusában és 1995 áprilisában újraválaszották. Pátjának nevét a [Magyar Polgári Párt]? elnevezéssel egészítették ki.

1994 évi országgyűlési képviselőválasztásokon a Fidesz Fejér megyei listájának vezetőjeként szerzett [mandátum]?ot. A [parlament]?ben az Európai Integrációs Ügyek állandó bizottságának elnöke, a jogharmonizációs albizottság tagja, 1996 áprilisától [Az Új  Atlanti Kezdeményezés (New Atlantic Initiative) magyar nemzeti

 bizottságának elnöke lett.

1998-tól az [parlament]?i választásokon megerősödött Fidesz a Magyar Demokrata Fórummal (MDF) és a [Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt]?tal ([FKgP]?) kötött koalíció élén kormányt alakít Orbán Viktor vezetésével.

Kormányzása idejére olyan szimbolikus beruházások tehetők, mint a Nemzeti Színház felépítése, a [II. Világháború]?ban lebombázott [Magyarország]?i Esztergomot és Szlovákiai Párkányt összekötő Mária Valéria Híd újjáépítése, de erre az időre tehető a [családi adókedvezmény]?, [Széchenyi Terv]?, [fiatalok otthonteremtési támogatás]?a vagy a [diákhite]? is.

Gazdaságpolitikáját ellenzéke folymatosan támadta, eredményei viszont elvitathatatlanok. Kormányzása alatt csökkent az infláció, a költségvetés [GDP]? arányos adóssága, hiánya, a munkanélküliség, növekedtek a jövedelmek. Ezzel szemben a minimálbérek egyoldalú emelése, az energiaárak hatósági eszközökkel való befolyásolása csökkentette a külföldi tőkebeáramlást, mely már nem fedezte a fizetési mérleg hiányát.

 

1999 márciusában a [Magyar Köztrsaság]? az ő aláírásával ellenjegyzett jegyzőkönyv alapján csatlakozott a

 NATOhoz.

2000-ben lemondott vállalt tisztségeiről, többek között Fidesz elnöki, és a Liberális Internacionálé alelnöki posztjáról is. Pártja hivatalosan belépett az Európai Néppártba.

A 2002 évi parlamenti választásokon az MDFfel kötött választási szövetség vereséget szenvedett, ellenzékbe szorult. Létrehozta a [polgári körök]? nevű mozgalmat, igyekezett egy párt mögé csoportosítani a [jobbolda]?i szavazókat, ezzel megrontva az önállósodási szándékú MDF-hez fűződő viszonyát.

2002 ősze óta az Európai Néppárt alelnöke, 2003-ban több jobboldali szervezettel és párttal szövetséget alkot, melynek alapján [párt]?jának új neve Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, elnöke az újraválasztott Orbán Viktor.

Vezetésével a 2004 évi [Európai Parlamenti Választások]?ak [párt]?ja nagy fölénnyel nyerte.

2006-ban a Fidesz és a vele szoros választési szövetséget alkotó [Kereszténydemokrata Néppárt]? ([KDNP]?) miniszterelnök-jelöltje, de az első fordulós vereséget követően az MDF támogatásában bízva lemond az egykori [pénzügyminiszter]? [Bod Péter Ákos]? javára. A [Dávid Ibolya]? vezette Fórum viszont nem támogatta, így a

 választásokon alul maradt a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ koalícióval szemben.

A szeptember 17-én nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc úgynevezett [balatonőszödi beszéd]?jének hatására (eredménytelenül) követelte a kormányfő lemondását, szakértői kormány felállítását.

A Fidesz-MPSz a 2006-os [önkormányzati választás]?okon elsöprő győzelmet aratott.

2007-től újra [párt]?ja elnöke.

A 2008. március 9.-én megtartott Orbán Viktor által kezdeményezett szociális ügydöntő népszavazáson az általa támogatott "igen"-ek 82%-os többséggel nyernek, 50,5%-os részvétel mellett, mely eredményt Orbán Viktor a kormány elzavarásának igényeként értelmezte.

Többször követelte az előrehozott választásokat.

2010. május 29-étől a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

 

 

Elismerései


 • 2000-től a brüsszeli székhelyű Európai Művészeti Akadémia tiszteletbeli szenátora.
 • 2001 - American Enterprises Institute és az Új Atlanti Kezdeményezés Szabadság Díj.
 • 2001 - Polak Award.
 • 2001 - Hanns Seidel Stiftung Franz-Josef Strauß-díját.
 • 2001 - A Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztje.
 • 2002 - Szent István-díj.
 • 2002 - "Szociális Piacgazdaságért" díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj arany fokozata. 
 • 2004 - Nagy Szent Gergely Rend Nagykeresztje.
 • 2006 - Esztergom város díszpolgára.
 • 2008 - Csíkszereda - PRO URBE kitüntetés

 

Sport


Gyermekkora óta sportol, kedvenc sportja a labdarúgás.

1999 óta a felcsúti csapat igazolt labdarúgója csatár poszton. NB II-es labdarúgó-mérkőzéseken is játszott, bár a 2005-06-os szezon óta nem lépett pályára.

2007 őszéntől a Felcsút SE elnöke. Elsődleges szempontja az utánpótlás fellendítése, aminek megfelelő hátteret teremtve alapították és nyitották meg a Puskás Ferenc Futball Akadémiát.

 

 

 

 

 

Irodalom róla


Debreczeni József: Orbán Viktor

Kéri László: Orbán Viktor

Rácz András: Orbán Viktor 7 titka

Szabó Kálmán: „Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében”. Orbán Viktor politikai krédója

Dr. Kende Péter: A Viktor

Dr. Kende Péter: Az igazi Orbán Viktor – A Viktor 2

Kopátsy Sándor: Az Orbán-jelenség

Ferenczi Krisztina: Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában

Élet és Irodalom-könyvek: Fiúk a szőlőben A tokaji borcsaták per- és sajtóanyaga

 

 

Forrás:

orbanviktor.hu

parlament.hu

gki.hu

doksi.hu

 


A szócikkhez társított címkék:
Fidesz , jobboldal , miniszterelnök , országgyűlési képviselő , pártelnök , politikus

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner