Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Magyar Szocialista Párt (röviden: MSZP) 1989. október 7-én alakult a [Magyar Szocialista Munkáspárt]? XIV., egyben a Magyar Szocialista Párt I. kongresszusán. Az 1990. évi első szabad választások óta a többpárti [országgyűlés egyik parlamenti pártja. A rendszerváltozást követő első választásokon, 1990-ben ellenzékbe szorult, majd az 1994–1998 közötti időszakban ismét hatalomra kerül.

 

A Horn Gyula miniszterelnökségét követő 4 évben újra ellenzékben politizál, majd a 2002–2006-os ciklusban, illetve a 2006-tól napjainkig kormányon van. Kezdetben koalícióban kormányzott a Szabad Demokraták Szövetségével, azonban 2008. május 1-vel az SZDSZ kivált a kormányból így az MSZP egyedüli pártként, kisebbségben kormányoz.

 

A Magyar Szocialista Párt a nemzetközi [szocialista–szociáldemokrata mozgalom]? része, tagja a [Szocialista Internacionálé]?nak, és mint az Európai Unió tagállamában tevékenykedő párt, tagja az Európai Szocialisták Pártjának. Együttműködik más szocialista–szociáldemokrata pártokkal, különösen az Európai Unión belül.

 

A párt tulajdonában álló [Szabad Sajtó Alapítvány]? révén közvetett módon 26,5%-os tulajdonhányada van a [Népszabadság]? Zrt-ben és számos más lapban, illetve egyéb hazai médiumban. A 2006-os választásokra az MSZP – a magyarországi pártok közül elsőként – külön kampánydalt íratott, melyet [Berkes Gábor]? és [Geszti Péter]? szereztek. A szám minden választási gyűlés, találkozó, illetve [kampányfellépés]? végén felcsendült, azóta ritkábban, de még mindig használatban van.

 

A párt a 2010-es választásokra komolyan veszített népszerűségéből, így az új parlamentben a helyek 15,28%-át sikerült megszereznie.

 

Az MSZP jelenlegi elnöke [Lendavi Ildikó]?, életrajza itt olvasható.

Frakcióvezetője Mesterházy Attila.

 

Link:

MSZP


A szócikkhez társított címkék:
baloldal , kormánypárt , magyar párt , MSZP , parlamenti párt

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner