Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Magyar Szocialista Párt (röviden: MSZP) 1989. október 7-én alakult a [Magyar Szocialista Munkáspárt]? XIV., egyben a Magyar Szocialista Párt I. kongresszusán. Az 1990. évi első szabad választások óta a többpárti [országgyűlés egyik parlamenti pártja. A rendszerváltozást követő első választásokon, 1990-ben ellenzékbe szorult, majd az 1994–1998 közötti időszakban ismét hatalomra kerül.

 

A Horn Gyula miniszterelnökségét követő 4 évben újra ellenzékben politizál, majd a 2002–2006-os ciklusban, illetve a 2006-tól napjainkig kormányon van. Kezdetben koalícióban kormányzott a Szabad Demokraták Szövetségével, azonban 2008. május 1-vel az SZDSZ kivált a kormányból így az MSZP egyedüli pártként, kisebbségben kormányoz.

 

A Magyar Szocialista Párt a nemzetközi [szocialista–szociáldemokrata mozgalom]? része, tagja a [Szocialista Internacionálé]?nak, és mint az Európai Unió tagállamában tevékenykedő párt, tagja az Európai Szocialisták Pártjának. Együttműködik más szocialista–szociáldemokrata pártokkal, különösen az Európai Unión belül.

 

A párt tulajdonában álló [Szabad Sajtó Alapítvány]? révén közvetett módon 26,5%-os tulajdonhányada van a [Népszabadság]? Zrt-ben és számos más lapban, illetve egyéb hazai médiumban. A 2006-os választásokra az MSZP – a magyarországi pártok közül elsőként – külön kampánydalt íratott, melyet [Berkes Gábor]? és [Geszti Péter]? szereztek. A szám minden választási gyűlés, találkozó, illetve [kampányfellépés]? végén felcsendült, azóta ritkábban, de még mindig használatban van.

 

A párt a 2010-es választásokra komolyan veszített népszerűségéből, így az új parlamentben a helyek 15,28%-át sikerült megszereznie.

 

Az MSZP jelenlegi elnöke [Lendavi Ildikó]?, életrajza itt olvasható.

Frakcióvezetője Mesterházy Attila.

 

Link:

MSZP


A szócikkhez társított címkék:
baloldal , kormánypárt , magyar párt , MSZP , parlamenti párt

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner