Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A frakció a [párt]?ok [képviselő]?csoportja a [parlament]?ben. A pártok a képviselőcsoportok által valósíthatják meg alkotmányos feladatukat, a népakarat közvetítését. 

 

Az 1990-94-es ciklus alatt hatályos [Házszabály]? szerint legalább 10 képviselő alakíthatott frakciót. Az 1994-ben elfogadott új Házszabály már minimum 15 főt írt elő, e rendelkezést azonban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette, mivel így a választási küszöböt (5%) átlépő pártok nem alakíthattak frakciót, ha 15-nél kevesebb képviselőjük jutott be a parlamentbe. 

A 2007 decemberében elfogadott Házszabály módosítás szerint legalább 10 képviselő kell frakcióalakításhoz.

 

Egy képviselő csak egy frakció tagja lehet, ám dönthet úgy, hogy kilép a frakcióból, illetve a frakció is dönthet úgy, hogy valamely tagját kizárja. Ekkor a képviselőt függetlennek kell tekinteni, és hat hónap elteltével csatlakozhat bármely képviselőcsoporthoz.   

 

 

A frakciók feladatai

 

A frakcióalakítás célja a képviselők országgyűlési tevékenységének összehangolása.

A képviselőcsoportok politikailag egységesen lépnek fel, a [törvény]?javaslatokról és más [indítvány]?okról állást foglalnak s tagjaiktól ennek megfelelő szavazást várnak. 

A frakcióvezető feladata, hogy a képviselőcsoport véleményét más fórumokon képviselje, inézze a frakció ügyeit és biztosítsa a képviselők jelenlétét az Országgyűlés ülésein.

A frakcióknak és vezetőiknek a parlamenti munka során számos fontos kérdésben meghatározó szerepük van. Ilyen például a parlamenti tisztségviselők és a bizottságok tagjainak jelölése, a plenáris ülések napirendjének kialakítása.

A frakciók jogosultságai nem korlátozódnak az Országgyűlés működésére, jelentős szerepük van a "médiatestületek" megalakításában. Ők jelölik az Országos Rádió és Televízió Testület tagjait, a közszolgálati televíziókat és rádiókat működtető közalapítványok kuratóriumainak elnökségeit és ellenőrző testületeit, a Magyar Távirati Iroda Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének elnökét és tagjait, valamint a Felügyelő Bizottság elnökét és tagját. 

Rendkívüli állapot idején a frakcióvezetők tagjai a megalakuló Honvédelmi Tanácsnak.


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner