Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Magyar Demokrata Fórum (MDF) egy bejegyzett politikai párt Magyarországon.

 

A párt alapításának „hivatalos” időpontja 1987. szeptember 27. Első elnöke [Bíró Zoltán]? volt, őt követte Antall József, aki 1990-től 1993-ban bekövetkezett haláláig Magyarország miniszterelnöke volt. A pártnak jelenleg nincs elnöke, az alelnök [Herényi Károly]?.

 

Az első szabad választásokon az MDF kormányt alakít közösen a [KDNP]?-vel és a [FKGP]?-vel, miniszterelnök Antall József lett, majd 1993-tól [Boross Péter]? vette át helyét 1994-ig.

 

Több belső konfliktus hatására sokan kiválnak a [párt]?ból, és a kilépett [politikus]?ok megalapítják többek között a [MIÉP]?-et és az [MDNP]?-t.

 

1998-as választásokon közösen alakít kormány a Fidesszel és a KDNP-vel.

 

2002-ben közös listán indul a Fidesszel, és 41%-ot érnek el a [parlamenti választások]?on, de nem nyerik meg.

2006-os választásokon már önállóan indul, és éppen hogy eléri a [parlamenti küszöb]?öt, 5,08%-ot teljesít.

 

Mára a pártra ismét jellemző a belharc, amelynek köszönhetően támogatói nagy részét elveszítette. Annak ellenére, hogy a párt ideológiája a [neokonzervatív]? nézethez tart, segíti a korábban hatalmon lévő baloldali kormányt, aminek szintén komoly népszerűségvesztés és a 2010-es választásokon történő sikertelen szereplés lett az eredménye, melynek köszönhetően a párt nem jutott be a parlamentbe.

 

Link:

MDFSzponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner