MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Orbán Viktor dr.
Verzió: 8  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-07-23 17:14:53
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek. 

 

Dr. Orbán Viktor

 • Magyarország miniszterelnöke 2010. május 29-től
 • Politikus, a Fiatal Demokraták Szövetsége([FIDESZ])- Magyar Polgári Szövetség elnöke, 
 • [Európai Néppárt] alelnöke,
 • [országgyűlési képviselő],
 • Magyarország volt miniszterelnöke 1998-2002 között.
 • [Magyarország] demokratikus átalakulása a rendszerváltozás, a III. Magyar köztásraság megalakulásának egyik kulcsalakja

 

Született: [Székesfehérvár] 1963. 05. 31.

Családja:

 • SzüleiNagyobb kép

 • SzüleiNagyobb kép

  • Apja Orbán Győző mezőgazdasági üzemmérnök
  • Anyja Sípos Erzsébet logopédus, gyógypedagógus
 • Testvérei:
  • Orbán Győző (1965)
  • Orbán Áron (1977)
 • Nős (1986), felesége [Lévai Anikó] jogász.
 • Öt gyermek édesapja.
  • Ráhel (1990)
  • Gáspár (1992)
  • Sára (1994)
  • Róza (2001)
  • Flóra (2004)

 

Tanulmányok


a Soros Alapítvány ösztöndíjával 1989. szeptembertõl az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozta az oxfordi Pembroke College-ban,

ösztöndíját az 1990. januárban a közeledő országgyûlési választások miatt félbeszakította.

A [Budapest]i Eötvös Loránd Tudományegyetemen Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát 1987-ben.

1981-ben érettségizett a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatán.

Általános iskolai tanulmányait Alcsútdobozon, Vértesacsán és Felcsúton végezte.

 

 

Életút


Gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton, 1977-től Székesfehérváron töltötte. Fiatal korában már érdeklődött a politika iránt, gimnáziumi éveiben alapszervezeti [KISZ]-titkár volt. A középiskola elvégzése után Zalaegerszegen sorkatonai szolgálatot teljesített 1981-82-ben, saját bevallása szerint politikai nézetei ekkor változtak meg gyökeresen.

1983-tól jogász hallgató, a Jogász Társadalomtudományi (1988-tól [Bibó István]) Szakkollégium egyik alapító tagja. Az 1984-ben társaival alakított Századvég című társadalomelméleti folyóirat egyik szerkesztője.

A diploma megszerzése után 1987-ben Szolnokra költözött, ahol két évig lakott. Innen járt be első munkahelyére [Budapest]re a Mezőgazdasági Minisztérium Vezetőképző Intézetébe. 1987-től szociológus gyakornok, 1988 áprilisától a Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa.

 

1988 március 30.-án több társával megalakította a [Fidesz]t ([Fiatal Demokraták Szövetsége]), melynek egyik szóvivője, 1988 októberétől egy évig választmányi tagja. 1989-1990 között Oxfordban tanul a [Soros alapítvány] ösztöndíjával.

 

Nemzetközileg és országosan ismert politikussá az 1989 április 16-án [Nagy Imre] és társai ravatalánál elmondott beszédével vált, ahol a szabad választásokat, és a [szovjet] csapatok kivonulását követelte.


Nemzetközileg és országosan ismert politikussá az 1989 április 16-án [Nagy Imre] és társai ravatalánál elmondott beszédével vált, ahol a szabad választásokat, és a [szovjet] csapatok kivonulását követelte.


Tagja volt az úgynevezett [Ellenzéki Kerekasztal] tárgyalócsoportjának, ahol az [alkotmány]módosítás kérdéseivel foglalkozó albizottságban és a plenáris üléseken [párt]ja

 kéviselőjeként dolgozott.

1990-től újra választmányi tag, az országgyűlési választásokon a [Fidesz] Pest magyei listáján [országgyűlési képviselő] lett. 1992-ben a [Liberális Internacionálé] alelnökévé választották.

1993-ig pártja [frakció]vezetője a [Magyar] [Országgyűlés]ben. 1992-től a [Fidesz] eredeti [liberális] jellegétől a [konzervativismus] felé fordult, elkezdte pártja átalakítását. A [liberális] eszmék háttérbeszorulása, a [párt] centralizálása, struktúrális átalakítása vezetett később több a [Fidesz]t meghatározó személyiség (többek között [Fodor Gábor], [Ungár Klára], [Molnár Gábor]) távozásához.

1993 májusától a [párt] elnöke, 1994 júliusában és 1995 áprilisában újraválaszották. Pátjának nevét a [Magyar Polgári Párt] elnevezéssel egészítették ki.

1994 évi országgyűlési képviselőválasztásokon a [Fidesz] Fejér megyei listájának vezetőjeként szerzett [mandátum]ot. A [parlament]ben az Európai Integrációs Ügyek állandó bizottságának elnöke, a jogharmonizációs albizottság tagja, 1996 áprilisától [Az Új  Atlanti Kezdeményezés (New Atlantic Initiative) magyar nemzeti

 bizottságának elnöke lett.

1998-tól az [parlament]i választásokon megerősödött [Fidesz] a [Magyar Demokrata Fórum]mal ([MDF]) és a [Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt]tal ([FKgP]) kötött koalíció élén [kormány]t alakít [Orbán Viktor] vezetésével.

Kormányzása idejére olyan szimbolikus beruházások tehetők, mint a Nemzeti Színház felépítése, a [II. Világháború]ban lebombázott [Magyarország]i Esztergomot és [Szlovákia]i Párkányt összekötő Mária Valéria Híd újjáépítése, de erre az időre tehető a [családi adókedvezmény], [Széchenyi Terv], [fiatalok otthonteremtési támogatás]a vagy a [diákhite] is.

Gazdaságpolitikáját ellenzéke folymatosan támadta, eredményei viszont elvitathatatlanok. Kormányzása alatt csökkent az [infláció], a [költségvetés] [GDP] arányos adóssága, hiánya, a munkanélküliség, növekedtek a jövedelmek. Ezzel szemben a minimálbérek egyoldalú emelése, az energiaárak hatósági eszközökkel való befolyásolása csökkentette a külföldi tőkebeáramlást, mely már nem fedezte a fizetési mérleg hiányát.

 

1999 márciusában a [Magyar Köztrsaság] az ő aláírásával ellenjegyzett jegyzőkönyv alapján csatlakozott a

 [NATO]hoz.

2000-ben lemondott vállalt tisztségeiről, többek között [Fidesz] elnöki, és a Liberális Internacionálé alelnöki posztjáról is. Pártja hivatalosan belépett az [Európai Néppárt]ba.

A 2002 évi parlamenti választásokon az [MDF]fel kötött választási szövetség vereséget szenvedett, ellenzékbe szorult. Létrehozta a [polgári körök] nevű mozgalmat, igyekezett egy párt mögé csoportosítani a [jobbolda]i szavazókat, ezzel megrontva az önállósodási szándékú [MDF]-hez fűződő viszonyát.

2002 ősze óta az [Európai Néppárt] alelnöke, 2003-ban több [jobboldal]i szervezettel és párttal szövetséget alkot, melynek alapján [párt]jának új neve [Fidesz] - Magyar Polgári Szövetség, elnöke az újraválasztott Orbán Viktor.

Vezetésével a 2004 évi [Európai Parlamenti Választások]ak [párt]ja nagy fölénnyel nyerte.

2006-ban a [Fidesz] és a vele szoros választési szövetséget alkotó [Kereszténydemokrata Néppárt] ([KDNP]) [miniszterelnök]-jelöltje, de az első fordulós vereséget követően az [MDF] támogatásában bízva lemond az egykori [pénzügyminiszter] [Bod Péter Ákos] javára. A [Dávid Ibolya] vezette Fórum viszont nem támogatta, így a

 választásokon alul maradt a [Gyurcsány Ferenc] vezette [MSZP]-[SZDSZ] koalícióval szemben.

A szeptember 17-én nyilvánosságra került [Gyurcsány Ferenc] úgynevezett [balatonőszödi beszéd]jének hatására (eredménytelenül) követelte a kormányfő lemondását, szakértői kormány felállítását.

A [Fidesz]-MPSz a 2006-os [önkormányzati választás]okon elsöprő győzelmet aratott.

2007-től újra [párt]ja elnöke.

A 2008. március 9.-én megtartott Orbán Viktor által kezdeményezett szociális ügydöntő népszavazáson az általa támogatott "igen"-ek 82%-os többséggel nyernek, 50,5%-os részvétel mellett, mely eredményt Orbán Viktor a kormány elzavarásának igényeként értelmezte.

Többször követelte az előrehozott választásokat.

2010. május 29-étől a Magyar Köztársaság [miniszterelnök]e.

 

 

Elismerései


 • 2000-től a brüsszeli székhelyű Európai Művészeti Akadémia tiszteletbeli szenátora.
 • 2001 - American Enterprises Institute és az Új Atlanti Kezdeményezés Szabadság Díj.
 • 2001 - Polak Award.
 • 2001 - Hanns Seidel Stiftung Franz-Josef Strauß-díját.
 • 2001 - A Francia Nemzeti Érdemrend Nagykeresztje.
 • 2002 - Szent István-díj.
 • 2002 - "Szociális Piacgazdaságért" díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj.
 • 2004 - Mérite Européen díj arany fokozata. 
 • 2004 - Nagy Szent Gergely Rend Nagykeresztje.
 • 2006 - Esztergom város díszpolgára.
 • 2008 - Csíkszereda - PRO URBE kitüntetés

 

Sport


Gyermekkora óta sportol, kedvenc sportja a labdarúgás.


Gyermekkora óta sportol, kedvenc sportja a labdarúgás.


1999 óta a felcsúti csapat igazolt labdarúgója csatár poszton. NB II-es labdarúgó-mérkőzéseken is játszott, bár a 2005-06-os szezon óta nem lépett pályára.

2007 őszéntől a Felcsút SE elnöke. Elsődleges szempontja az utánpótlás fellendítése, aminek megfelelő hátteret teremtve alapították és nyitották meg a Puskás Ferenc Futball Akadémiát.

 

 

 

 

 

Irodalom róla


Debreczeni József: Orbán Viktor

Kéri László: Orbán Viktor

Rácz András: Orbán Viktor 7 titka

Szabó Kálmán: „Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében”. Orbán Viktor politikai krédója

Dr. Kende Péter: A Viktor

Dr. Kende Péter: Az igazi Orbán Viktor – A Viktor 2

Kopátsy Sándor: Az Orbán-jelenség

Ferenczi Krisztina: Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában

Élet és Irodalom-könyvek: Fiúk a szőlőben A tokaji borcsaták per- és sajtóanyaga

 

 

Forrás: 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner