Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az infláció (jele: π) a közgazdaságtanban az árszínvonal tartós emelkedése.


 

Inflációt kiváltó tényezők:

- csökkenek a lakossági megtakarítáok

- nő a kihelyezett hitelek mennyisége

- munkanélküliség növekedése

- külkereskedelmi mérleg romlása, változása

- az országban lévő pénzmennyiség nagymértékű növekedése

 

 

Hatása a gazdaságra:

A gazdaság számára az az ideális, amikor a pénzromlás mértéke nagyon csekély, úgynevezett kúszó infláció tartományában van. Amikor az infláció mértéke nagy, adott esetben hiperinflációról is beszélhetünk, ilyenkor akár több 100%-os is lehet a pénzromlás, ami negatívan hat, és visszafogja a gazdasági növekedést, vagy épp recesszióba dönti.

 

Az infláció mértéke mellett ugyanolyan fontos, hogy előre meg tudjuk mondani a mértékét, és tudjuk vele stabilan számolni. Amikor az infláció kiszámítható, így a piaci szereplők alkalmazkodni fognak, az árak ugyan emelkedni fognak, de egymáshoz viszonyítva nem fog felborulni az árstruktúra.

Amikor nem számítható ki előre az infláció mértéke, negatívan hat a gazdaságra, és hatékonyságvesztést okozhat. Ilyenkor könnyen változhat az árstruktúra is, és a társadalmi csoportoknál pedig jövedelem-újraelosztási hatással jelentkezhet.

 

Az inflációból levonható lényeges következtetések a gazdaságpolitikát alakító [monetáris politika]? és [fiskális politika]? számára.


A szócikkhez társított címkék:
Gazdaság , Gazdaságpolitika

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner