Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Törvényalkotás
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2012-02-17 16:43:50
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A törvény születésének menete:
A törvények az [országgyűlés]ben születnek. Az országgyűlés plenáris ülése a parlamenti képviselők legfőbb tanácskozási fóruma, és ezek az ülések nyilvánosak. Ezeken az üléseken tárgyalják meg a törvényjavaslatokat, megvitatják a részleteit, érveket sorolnak fel, és szavaznak az elfogadásáról.

 

A törvényalkotás munka állomásai:

  • Képviselő, bizottsági tag, [kormány] vagy [köztársasági elnök] törvénymódosító javaslatot nyújthat be az országgyűlés elnökének
  • Az országgyűlés elnöke a szabályozásra szoruló törvény témaköréhez legközelebb álló bizottságot jelöl ki.
  • A bizottság eldönti, hogy a tervezet alkalmas e arra, hogy a plenáris ülésen megvitassák.
  • Amennyiben az ügy a plenáris ülésre jut, a képviselők megtárgyalják, és ha úgy döntenek, módosító javaslatot nyújtanak be.
  • A benyújtott módosító javaslatot ezután az országgyűlés tárgyalja részletes vita keretében, majd szavaznak az egyes módosító javaslatokról. A kialakult egységes javaslatot záró vitára majd zárószavazásra bocsátják.
  • Végül a megszavazott törvényt az országgyűlés elnöke, majd a köztársasági elnök írja alá, és végül a Magyar Közlönyben hirdetik meg.

Forrás:

kormany.hu

 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner