Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az állam egy földrajzi terület feletti legfőbb hatalommal bíró politikai egyesülése. Ez hagyományosan magába foglalja azt az [intézményrendszer]?t, amely birtokolja a törvénykezés jogkörét, mellyel kormányozza területének társadalmát – aminek állami státusa gyakran függ attól, hogy több más állam elismeri mint e feletti belső és külső önálló korlátlan hatalmat. A szociológiában az állam általában [Max Weber]? következő elterjedt meghatározásával írják le: az a szervezet amely rendelkezik, a fizikai erő legitim használatának monopóliumával egy adott területen belül”, amely tartalmazhatja a fegyveres erőket, társadalmi szolgáltatásokat, állami bürokráciát, [bíróság]?okat és a [rendőrség]?et.

 

Jellemzői:

  • a területiség: a territorialitás elve
  • a néptől elkülönült közhatalom, amely írott vagy íratlan [törvény]?ek keretei között alkalmazhat kényszert


A szócikkhez társított címkék:
Állam , kormány

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner