Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Jobbik Magyarországért Mozgalom (röviden Jobbik) elődje 2002-ben alakult Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) néven, majd 2003-ban vette fel a ma is használatos nevét, és alakult párttá. Szélsőjobboldali nézeteket képviselő radikális párt. A párt elnöke Vona Gábor.

Önmeghatározásuk


Alapító nyilatkozatuk szerint céljuk:
„rendszerváltozás befejezése, a jelenleginél igazságosabb társadalom megteremtése”
„értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény párt, mely programjával a nemzet egészét kívánja képviselni”

Nacionalisták, elutasítják a baloldali MSZP-t, a liberális SZDSZ-t és az enyhén liberális, jobboldali, polgári Fidesz-t is. Utóbbi időben békés együttélést kínáltak a jobboldali pártoknak, a Fidesszel némely önkormányzatban együtt is működnek.

 

 


Politikai történetük


2003. október 24-én alakultak párttá, és céljuk volt, hogy alternatívát nyújtsanak a szélsőjobboldali, [radikális]? szavazóknak.
2004-es [Európa Parlamenti választások]?on még nem indultak el (tiltakozó jelleggel az ország EU tagsága ellen), de 2009-ben nem sokkal az MSZP mögött, már harmadikként futottak be, és 14,77%-át szerezték meg a szavazatoknak, melynek köszönhetően három [képviselő]?t küldhetnek az [EU Parlament]?be (Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád).


Ezzel szemben a 2006-os [Országgyűlési Választás]?ok során a szavazatok mindössze 2,2%-át gyűjtötték még csupán be, és ezzel nem kerültek be a [Parlament]?be. A 2010-es választásokon viszont igen, hiszen a mandátumok 12,18%-át szerezték meg.


Vona Gábor, a párt elnöke 2007 júniusában megalapította a Magyar Gárda Egyesületet, amelyet a nemzeti önvédelem és rendvédelmi feladatok ellátására hívott életre. Az egyesület megalapítását és létezését, megmozdulásait kivétel nélkül mindig komoly politikai viták kísérték, majd a [Fővárosi Ítélőtábla]? 2009. július 2-i határozata feloszlatta a Magyar Gárdát.


A szócikkhez társított címkék:
gárda , jobbik , radikális

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner