Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Jobbik Magyarországért Mozgalom (röviden Jobbik) elődje 2002-ben alakult Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) néven, majd 2003-ban vette fel a ma is használatos nevét, és alakult párttá. Szélsőjobboldali nézeteket képviselő radikális párt. A párt elnöke Vona Gábor.

Önmeghatározásuk


Alapító nyilatkozatuk szerint céljuk:
„rendszerváltozás befejezése, a jelenleginél igazságosabb társadalom megteremtése”
„értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény párt, mely programjával a nemzet egészét kívánja képviselni”

Nacionalisták, elutasítják a baloldali MSZP-t, a liberális SZDSZ-t és az enyhén liberális, jobboldali, polgári Fidesz-t is. Utóbbi időben békés együttélést kínáltak a jobboldali pártoknak, a Fidesszel némely önkormányzatban együtt is működnek.

 

 


Politikai történetük


2003. október 24-én alakultak párttá, és céljuk volt, hogy alternatívát nyújtsanak a szélsőjobboldali, [radikális]? szavazóknak.
2004-es [Európa Parlamenti választások]?on még nem indultak el (tiltakozó jelleggel az ország EU tagsága ellen), de 2009-ben nem sokkal az MSZP mögött, már harmadikként futottak be, és 14,77%-át szerezték meg a szavazatoknak, melynek köszönhetően három [képviselő]?t küldhetnek az [EU Parlament]?be (Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád).


Ezzel szemben a 2006-os [Országgyűlési Választás]?ok során a szavazatok mindössze 2,2%-át gyűjtötték még csupán be, és ezzel nem kerültek be a [Parlament]?be. A 2010-es választásokon viszont igen, hiszen a mandátumok 12,18%-át szerezték meg.


Vona Gábor, a párt elnöke 2007 júniusában megalapította a Magyar Gárda Egyesületet, amelyet a nemzeti önvédelem és rendvédelmi feladatok ellátására hívott életre. Az egyesület megalapítását és létezését, megmozdulásait kivétel nélkül mindig komoly politikai viták kísérték, majd a [Fővárosi Ítélőtábla]? 2009. július 2-i határozata feloszlatta a Magyar Gárdát.


A szócikkhez társított címkék:
gárda , jobbik , radikális

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner