Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Vona Gábor (szül. Zázrivecz Gábor) 1978. augusztus 20-án született Gyöngyösön. Jelenleg a Jobbik elnöke, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, 2009. júliusában beszüntetett Magyar Gárda Egyesület volt elnöke, történelemtanár és termékmenedzser.

 


Életútja


Kisparaszti családból származik, szülei gazdálkodók Hevesen.
Tanulmányát az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem szakon végezte, majd pszichológiát hallgatott.
Jelenleg parlamenti képviselő és a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, korábban termékmenedzserként dolgozott egy biztonságtechnikai részvénytársaságnál. Feleségével Óbudán élnek, egy gyermekük van.

 

 


Politikus


Politikai nézete a [nemzeti radikalizmus]?, szlogenje pedig: „Magyarország a magyaroké”. Ez szerinte nem kirekesztő, hanem ellenkezőleg, befogadó, hívó mondat. Úgy képzeli, hogy Magyarország azoké, akik nem kirabolni szeretnék, hanem békességben itt élni, és képesek áldozatot is hozni az ország sorsáért.
1999-ben megalapította a Jobboldali Ifjúsági Közösséget, amelynek utódpártja a mai Jobbik Magyarországért Mozgalom (röviden: Jobbik).

 

A 2010-es magyarországi parlamenti választáson a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként indult, a választások során pártja a szavazatok 16%-át szerezte meg. A Jobbik parlamentbe kerülését követően a párt parlamenti frakcióvezetője lett.


2007-ben megalapította a Magyar Gárda Egyesületet, éles politika vitákat váltva ki ezzel. A Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-i határozata feloszlatta az egyesületet.

 

 

Index interjú Vona Gáborral


A szócikkhez társított címkék:
gárda , jobbik , radikális

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner