Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A baloldal az a [politikai eszme]?, melyeknek jellemzője, hogy nagy súlyt fektet a [társadalmi egyenlőség]? érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, a személyes (magán-) érdekek ellenében. A baloldali irányzatok általában támogatják a nagyobb állami szerepvállalást és az egyenlőségre törekvést és a kulturális sokszínűséget[1]?. A baloldal meghatározása történelmileg és országonként is változó.

 

Az elnevezés a nagy francia forradalomra vezethető vissza, ahol a [Nemzeti Konvent]?ben az elnöktől balra foglaltak helyet a monarchiát (és a status quo-t) ellenző és a radikális változásokat támogató [képviselő]?k, vagyis az ancien régime elvetői.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
baloldal , MSZP , SZDSZ

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner