Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A diktatúra olyan [politikai rendszer]?, ahol az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat.

A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam [törvény]?eit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma.

  

A diktatúra lehet totális (ha az élet minden területére kiterjed) és puha (ha az élet bizonyos területeire nem terjed ki, például a gazdasági tevékenység módjára). A diktatorikus főhatalom élhet a nyílt [terror]? eszközével és lehet csupán autoriter hatalomgyakorlás, amikor is a vezető tekintélye vagy más nem demokratikus politikai kényszer jellemzi az államhatalmat.

Az elnyomás lehet nyílt (azaz a népakarat adminisztratív korlátozásában megnyilvánuló) és rejtett (azaz például léteznek a népakarat érvényesítéséből formálisan nem, de gyakorlatilag kizárt személyek vagy csoportok, illetve nézetek). A diktatúra mindig rendelkezik külső vagy belső támogatókkal, akik érdekében a diktatúrát gyakorolják a nép fölött.


A szócikkhez társított címkék:
elnyomás , kormányzási forma , politikai berendezkedés

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner