Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Törvényhozó hatalom az Országgyűlés kezében van, ezt 4 évente választják újra, végrehajtó hatalmat a kormány birtokolja, amely a [parlament]?nek felelős, az igazságszolgáltatás független ezektől, ellenőrzi őket. A köztársasági elnököt 5 évre választja a parlament, ő adja a kormányfői megbízatást, írja ki a választásokat és képviseli [Magyarország]?ot. Az alkotmányosság őre az Alkotmánybíróság, amelynek tagjait 9 évre választja az országgyűlés, számuk 11.


Választásra jogosult minden 18. évét betöltött, közügyektől el nem tiltott magyar állampolgár. Az érvényben lévő vegyes választási rendszer bonyolult, ám így biztosítja a sokszínű parlamenti demokráciát.


Egyéni jelölt akkor indulhat egy választókerületben, ha legalább 750 választópolgár aláírással hitelesített kopogtató-cédulán támogatja. Ha egy párt egy megyében vagy a fővárosban az egyéni körzetek legalább egynegyedében tud jelöltet indítani, akkor összeállíthat egy területi listát. Ha a párt legalább hét területi listát tud felállítani, akkor készíthet egy országos listát. Egyéni körzetekben független jelöltek is indulhatnak, de listát csak politikai pártok állíthatnak ki.


A 386 [mandátum]?ból 176-ot az egyéni [választókerület]?ekben lehet megszerezni. Ha egy jelölt 50% + 1 szavazatot szerez, akkor az első fordulóban eldől a mandátum sorsa. Ha ez nem történik meg, akkor második fordulót tartanak, ahol már az egyszerű többség is elegendő. 152 parlamenti helyet a területi (19 megyei + 1 fővárosi) listáról töltenek be, de ebből csak azok a pártok részesülnek, akik a listás szavazatok arányában átlépték a parlamenti küszöböt, azaz a szavazatoknak min. 5%-át megszerezték. Az egyéni körzetekben be nem jutó pártjelöltekre eső töredékszavazatok a küszöböt átlépő pártok országos listáira megy át, így még 58 mandátum sorsa dől el.

(A parlament 2010 májusi döntése értelmében az országgyűlés létszáma maximum 200 fő lesz. A módosítás az új választójogi törvénnyel együtt legkésőbb 2012 elején lép életbe.)


Az a párt alakíthat kormányt, amely maga mellé tudja állítani a parlamenti képviselők többségét. A kormány csak [konstruktív bizalmatlansági szavazás]? során váltható le.


A szócikkhez társított címkék:
országgyűlési képviselő , parlament , választás

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner