Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Törvényhozó hatalom az Országgyűlés kezében van, ezt 4 évente választják újra, végrehajtó hatalmat a kormány birtokolja, amely a [parlament]?nek felelős, az igazságszolgáltatás független ezektől, ellenőrzi őket. A köztársasági elnököt 5 évre választja a parlament, ő adja a kormányfői megbízatást, írja ki a választásokat és képviseli [Magyarország]?ot. Az alkotmányosság őre az Alkotmánybíróság, amelynek tagjait 9 évre választja az országgyűlés, számuk 11.


Választásra jogosult minden 18. évét betöltött, közügyektől el nem tiltott magyar állampolgár. Az érvényben lévő vegyes választási rendszer bonyolult, ám így biztosítja a sokszínű parlamenti demokráciát.


Egyéni jelölt akkor indulhat egy választókerületben, ha legalább 750 választópolgár aláírással hitelesített kopogtató-cédulán támogatja. Ha egy párt egy megyében vagy a fővárosban az egyéni körzetek legalább egynegyedében tud jelöltet indítani, akkor összeállíthat egy területi listát. Ha a párt legalább hét területi listát tud felállítani, akkor készíthet egy országos listát. Egyéni körzetekben független jelöltek is indulhatnak, de listát csak politikai pártok állíthatnak ki.


A 386 [mandátum]?ból 176-ot az egyéni [választókerület]?ekben lehet megszerezni. Ha egy jelölt 50% + 1 szavazatot szerez, akkor az első fordulóban eldől a mandátum sorsa. Ha ez nem történik meg, akkor második fordulót tartanak, ahol már az egyszerű többség is elegendő. 152 parlamenti helyet a területi (19 megyei + 1 fővárosi) listáról töltenek be, de ebből csak azok a pártok részesülnek, akik a listás szavazatok arányában átlépték a parlamenti küszöböt, azaz a szavazatoknak min. 5%-át megszerezték. Az egyéni körzetekben be nem jutó pártjelöltekre eső töredékszavazatok a küszöböt átlépő pártok országos listáira megy át, így még 58 mandátum sorsa dől el.

(A parlament 2010 májusi döntése értelmében az országgyűlés létszáma maximum 200 fő lesz. A módosítás az új választójogi törvénnyel együtt legkésőbb 2012 elején lép életbe.)


Az a párt alakíthat kormányt, amely maga mellé tudja állítani a parlamenti képviselők többségét. A kormány csak [konstruktív bizalmatlansági szavazás]? során váltható le.


A szócikkhez társított címkék:
országgyűlési képviselő , parlament , választás

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner