Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Alkotmánybíróság a [Magyar Köztársaság]?nak a jogalkotói hatalmat korlátozó, bírói jellegű szervezete.

 

Az alkotmánybíróságoknak általában az feladatuk, hogy a többség jogait az egyénnel szemben korlátozó, jogállami jellegű alkotmány vívmányait megóvják a többségi jogalkotó esetleges önkényével szemben. A magyarországi Alkotmánybíróság a [rendszerváltás]? alkotmányos reformjaként más országok, elsősorban Németország, alkotmánybíróságai mintájára jött létre. Hivatalosan az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom, ahol az elnökét iktatják be az [Aranybulla]? előtt, ami az első alkotmányunknak tekinthető. Első, nagy hatású elnöke, Sólyom László 2005 augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között a Magyar Köztársaság elnöke.

 

Alkotmánybíróság elnökei

Választás éve

Megválasztott elnök

1990

Sólyom László

1993

Sólyom László

1996

Sólyom László

1998

Németh János

2001

Németh János

2003

Holló András

2005

Bihari Mihály

2008

Paczolay Péter

 

A magyar Alkotmánybíróság intézményét a Magyar Köztársaság Alkotmánya határozza meg (IV. fejezet). Az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát, alkotmányellenesség megállapítása esetén megsemmisíti a törvényeket és más jogszabályokat.


A szócikkhez társított címkék:
alkotmány , alkotmánybíróság , Állam , törvény

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner