Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az individualizmus fogalma egy erkölcsi rendszert, egy politikai, társadalmi szemléletmódot jelent, amelyben a társadalom elé és fölé helyezve az egyén áll a középpontban. Az individualisták mindenek előtt és mindenek felett az egyéni célokat és vágyakat tartják szem előtt szembehelyezkedve bizonyos közösségi vagy csoportérdekekkel, és nem ismerik el sem a hagyomány, sem a vallás moralitását, mivel azok az egyéni választás lehetséges korlátai. 

 

Politikai szempontból az individualista elmélet egy olyan kormányzatot képzel el, amelyben az állam feladata csupán az egyén szabadságának védelme. A "laissez-faire"-hez hasonlítják, amely a francia "laissez faire, laisser passer" ("hadd csinálja, hadd menjen a maga útján") mondásból alakult ki, amit az önszabályozó piacgazdaságra használtak, amikor állami beavatkozás nélkül a gazdaság csak a piac szabályai szerint működik. 

Az individualisták hirdetik az egyéni autonómiát, a kisebbség jogait a többséggel szemben, és számukra csak az olyan demokrácia működőképes, amelyben az alkotmány védi az egyéni szabadságot akkor is, ha a társadalmi jó érdekében akarnák korlátozni. Nem ismerik el a [köztulajdon]?t, mivel szerintük a nép képviselőinél semmi sincs jó kézben, mert azok nem elég képzettek és felelősségteljesek. Érveik szerint egy jól működő államot a polgárok egyéni előrehaladásra való vágya viszi előre. 

 

Gazdasági szempontból az individualizmus a [magántulajdon]? és az egyéni gazdasági döntések rendszere szemben a köztulajdonnal és a kollektív döntéshozatallal. Gyakorlatilag a kapitalizmus erre épül.

 

Az individualizmus először a korai francia szocialistáknál jelent meg, a nagy francia forradalom (1789) utáni társadalmi széthúzás magyarázataként. Támadták a [gazdasági liberalizmus]?t, amely nem csökkentette a társadalmi egyenlőtlenségeket, és az általuk elképzelt harmóniát, az ő szavukkal élve a szocializmust támogatták.   

 

Az individualizáció jelenségei manapság felerősödtek, így pl. egyéni életstílusok elfogadása, a házasság és a család új formáinak megjelenése, újfajta közösségek és társadalmi mozgalmak megjelenése. Az egyén és a társadalom között egy teljesen más kapcsolat jött létre, az eddigi áttételek (pl. csoportok, intézmények) elveszítik jelentőségüket.


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner