Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kapitalizmus (piacgazdaság) olyan társadalmi-[gazdasági rendszer]?, amelyben a termelési tényezők többsége magántulajdonban van, miket haszon elérésének céljából működtetnek, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását túlnyomórészt a piac határozza meg, vagyis a megtermelt javak cseréje a kereslet és a kínálat alakulása szerint történik.

A kapitalista, tőkés gazdaságok meghatározó eleme a tőke. E gazdaságok növekedését a tőkefelhalmozódás és a bankok hitelei biztosítják, amelyek a gazdaság megtakarításainak összegyűjtésével fedezik az újabb és újabb befektetéseket.

Előzménye: A kapitalizmus előfeltételei az árutermelés kiszélesedésével, majd az eredeti [tőkefelhalmozás]?sal még a feudalizmusban létrejöttek. A polgári forradalom hatalomra juttatja a polgárságot, és megteremti a kapitalizmus számára legkedvezőbb társadalmi és politikai feltételeket.


A szócikkhez társított címkék:
Gazdaságpolitika , politikai berendezkedés

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner