Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


- Az áruk szabad áramlása
“Importra bármiféle mennyiségi korlátozást vagy ezzel egyenértékű hatással járó intézkedést kiróni ... a tagországok között tilos.”
A tagországok vállalatai számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy egyenlő értékesítési feltételekkel induljanak a többi tagország piacán, ugyanakkor arra is figyelemmel kell lenni, hogy a tagországoknak jogukban áll biztonsági, közegészségügyi, környezetvédelmi vagy etikai megfontolásból valamely termékeket nem beengedi a piacára, vagy éppen adót róhat ki rá.


                        
- A tőke szabad áramlása
Az Európai Unión belül minden természetes és jogi személy tőkemozgásának korlátozása tilos. A szabad befektetések körébe tartozik az úgynevezett második ingatlan és elvben a földvásárlás joga is, amelynek biztosítása alól egyetlen tagállam sem élvez mentességet.

                                   
                                                           
- A szolgáltatások szabadsága
Az EU GDP-jának 60%-a szolgáltatásokból ered, ami az összes gazdasági ágat érinti. Éppen ezért, az EU-n belüli szolgáltató bármelyik tagállamban, megkülönböztetés nélkül, a helyi szolgáltatókkal megegyező elbánásban kell hogy részesüljön.

 - A személyek szabad mozgása
Minden EU-állampolgár szabadon lépheti át az országhatárokat, és bárhol letelepedhet, akár tartósan is. Jogosult az adott ország szociális rendszer szolgáltatásaira, és szabadon vállalhat munkát is.


A szócikkhez társított címkék:
Európai Unió

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner