Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: MDF
Verzió: 7  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-05-17 15:10:33
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) egy bejegyzett politikai párt Magyarországon.


A Magyar Demokrata Fórum (MDF) egy bejegyzett politikai párt Magyarországon.


 

A párt alapításának „hivatalos” időpontja 1987. szeptember 27. Első elnöke [Bíró Zoltán] volt, őt követte [Antall József], aki 1990-től 1993-ban bekövetkezett haláláig Magyarország miniszterelnöke volt. A párt jelenlegi elnöke [Dávid Ibolya], alelnöke [Herényi Károly].


A párt alapításának „hivatalos” időpontja 1987. szeptember 27. Első elnöke [Bíró Zoltán] volt, őt követte [Antall József], aki 1990-től 1993-ban bekövetkezett haláláig Magyarország miniszterelnöke volt. A pártnak jelenleg nincs elnöke, az alelnök [Herényi Károly].


 

Az első szabad [választás]okon az MDF kormányt alakít közösen a [KDNP]-vel és a [FKGP]-vel, [miniszterelnök] Antall József lett, majd 1993-tól [Boross Péter] vette át helyét 1994-ig.

 

Több belső konfliktus hatására sokan kiválnak a [párt]ból, és a kilépett [politikus]ok megalapítják többek között a [MIÉP]-et és az [MDNP]-t.

 

1998-as választásokon közösen alakít kormány a Fidesszel és a KDNP-vel.

 

2002-ben közös listán indul a Fidesszel, és 41%-ot érnek el a [parlamenti választások]on, de nem nyerik meg.

2006-os választásokon már önállóan indul, és éppen hogy eléri a [parlamenti küszöb]öt, 5,08%-ot teljesít.

 

Mára a pártra ismét jellemző a belharc, amelynek köszönhetően támogatói nagy részét elveszítette. Annak ellenére, hogy a párt ideológiája a [neokonzervatív] nézethez tart, segíti a jelenleg hatalmon lévő baloldali kormányt, aminek szintén komoly népszerűségvesztés lett az eredménye.


Mára a pártra ismét jellemző a belharc, amelynek köszönhetően támogatói nagy részét elveszítette. Annak ellenére, hogy a párt ideológiája a [neokonzervatív] nézethez tart, segíti a korábban hatalmon lévő baloldali kormányt, aminek szintén komoly népszerűségvesztés és a 2010-es választásokon történő sikertelen szereplés lett az eredménye, melynek köszönhetően a párt nem jutott be a parlamentbe.


 

Link:


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner