Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyarország a Kárpát medence szívében helyezkedik el

  • Területe: 93.036 km²
  • Lakossága: 9.998.000 fő
  • Tagoltsága: egy főváros mely 23 kerületből áll, 3152 város és 19 megye

 Mi a különbség állam- és kormányforma között:

Az államforma a hatalom eredetére utal. Magyarország államformája köztársaság, amelynek a jelentése, hogy a hatalom a néptől ered.
Magyarország kormányformája parlamentáris, más néven népszuverenitás elvének hívjuk, ami azt jelenti, hogy a nép a hatalmat választott képviselők útján gyakorolja.

Magyarország demokratikus elvek mentén működik, a törvényhozó, végrehajtó hatalom valamint az igazságszolgáltatás egymástól függetlenül működik, de egymás munkáját kölcsönösen ellenőrzik. Ez a fékek és egyensúlyok rendszere.

A magyar állam felépítése:

A magyar állam legfőbb szervei:

  • törvényhozó hatalom: parlament
  • végrehajtó hatalom: kormány
  • bírói hatalom: bíróságok

Az állam működésében fontos szerepet játszik:

Mire való az Alkotmány?
Magyarország alaptörvénye az Alkotmány (1949. évi XX. törvény). 15 fejezetből áll, tartalmazza az állam felépítésére, működésére vonatkozó alapelveket, az állampolgárok legfontosabb jogait.
 

Forrás:

kormany.hu

 

Kapcsolódó szócikkek


 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner