Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az adópolitika az adórendszerrel kapcsolatos elvi döntések, gyakorlati eljárások, az adórendszer és egyéb pénzügyi rendszerek összhangját szabályozó elvek összessége.

 

Az adópolitika megalkotása során két fontos szempont érvényesül, az egyik az adórendszer jellege, a másik pedig az adórendszer egyénekre és vállalkozásokra kifejtett hatása.

 

Az adórendszer alapvetően lehet progresszív, regresszív vagy egykulcsos.

 

A progresszív adórendszer lényege, hogy az átlagadókulcs (a fizetendő adó és az adóalap hányadosa) nő az adóalap emelkedésével. Tehát minél magasabb az adóalap, annál nagyobb százalékát kell adó formájában befizetni. 

 

A regresszív adórendszer esetében az átlagadókulcs az adóalap növekedésével csökken. Tehát minél kisebb az adóalap, annál alacsonyabb százalékát kell adó formájában befizetni.

 

Az egykulcsos adórendszer lényege, hogy az átlagadókulcs mértéke a jövedelem mértékétől függetlenül állandó.

 

Magyarországon jelenleg sávos rendszerű progresszív adórendszer van érvényben.


A szócikkhez társított címkék:
adó , Szakpolitika

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner