Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Vének tanácsa, másnéven Gerusia.

A vének tanácsa Spárta államtanácsa, mely a legfontosabb államügyek esetében döntéselőkészítő joggal bíró testület volt. Tagjait élethossziglan választották a harcokban kitűnt idős állampolgárokból. A tanács a népgyűlés határozatait is érvényteleníthette, ha azok ütköztek a polisz érdekeivel.

A spártai állam két szervezet kezében volt. Az egyik a vének tanácsa, mely a két királyból és a 28 vénből állt. A királyok háborúban hadvezérek voltak, békében a vallási szertartások irányítását végezték. A vének tanácsának tehetett javaslatot a népgyűlésnek, hogy miről tárgyaljon, s ha a döntés nem volt a vének szerint kedvező, szétoszlathatták azt. A vének tanácsa mellett még választottak 5 felügyelőt, akik az állam életének tényleges irányítói voltak. A 30. évüket elért polgárok tölthették be egy évre ezt a tisztséget. Feladatuk volt a bíráskodás, rendőri felügyelet, tisztviselők ellenőrzése, külpolitika.
 


A szócikkhez társított címkék:
spárta

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner