Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A korábban bevezetett bankadó mellett a második Orbán kormány a második gazdasági akcióterv keretében a pénzügyi szektoron kívül a gazdaság további ágazataiban is különadókat (ún. válságadókat) vezetett be a 3,6%-os költségvetési hiánycél elérése érdekében. Az új adótípus bevezetésétől 2010-ben összesen 161 milliárd forint extra bevételt vár a kabinet. A válságadók a távközlési, illetve telekommunikációs vállalatokat, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik. A különadók bevezetéséről szóló törvényt 2010. október 18-án fogadta el az Országgyűlés.

 

A 2013-ig hatályos törvény szerint a bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeknek az adóalap 500 millió forintot meghaladó része után kell fizetniük. Az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1 százalék, az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4 százalék, az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5 százalék az adó mértéke.

 

A távközlési tevékenységet végző társaságoknak az adóalap 100 millió forintot meghaladó, de 500 millió forintot meg nem haladó része után 2,5 százalék, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4,5 százalék, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó része után 6,5 százalék adót kell fizetniük. 100 millió forint alatt a távközlési cégüknek nem kell különadót fizetniük. Az energiaellátó cégek esetén az adóalap 1,05 százaléka az adó mértéke.
 


A szócikkhez társított címkék:
bankadó , második Orbán kormány , válságadók

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner