Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az UNESCO egy mozaikszó, angolul United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete).

 

 

UNESCO logo

 

 

1945. november 4-én 20 állam írta alá a megállapodást, amelynek célja a nemzetközi béke és biztonság fenntartása a nemzetek közötti nevelésügyi, tudományos és kulturális kapcsolatok fejlesztésével.

Jelenleg 191 ország tagja, központja Párizs. Több, mint 50 szervezete van a világ minden pontján.

A párizsi titkárság éves munkaterv szerint dolgozik, pályázatokat írnak ki képzési programokra, ösztöndíjakra, civil szervezetek támogatására, de kutatások, kiadványok, konferenciák és szakértői munkák finanszírozására is. 

Az UNESCO szervezésében minden évben világnapokat tartanak (pl. május 3. Sajtószabadság napja, április 18. Nemzeti Műemléki Nap, október 1. Zenei Világnap), és minden évben döntenek kulturális, természeti örökségünk védelméről és megóvásáról. Az UNESCO számos díjat is adományoz egyéneknek, csoportoknak vagy intézményeknek az oktatás, a természettudomány, a társadalomtudomány, a kultúra és a kommunikáció területén. 

Magyarország 1948 óta tagja a szervezetnek, amelyből az USA, Nagy-Britannia és Szingapúr 1984-85-ben kilépett, mivel nem értettek egyet az UNESCO céljaival, adminisztrációjának hatékonyságával. 

1972-ben az UNESCO megfogalmazta a Világörökség Egyezményt, amit 180 ország írt alá, ezzel kötelezettséget vállalva a világörökségi helyszínek óvására, megőrzésére a későbbi generációk számára.   

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner