Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A Századvég Alapítvány egy olyan szellemi műhelyként definiálja önmagát, mely a magyarországi rendszerváltozásban aktív szerepet vállalt fiatal generáció szellemi arculatának kifejeződéseként jött létre, saját bevallása szerint a magyar progresszió értékeinek és az európai fejlődés mintáinak bemutatására törekszik.

 

Az Alapítvány legfontosabb céljai: a gyakorlati igényeket is figyelembe vevő magas színvonalú politikatudományi képzés lehetőségének megteremtése, a demokratikus politikai kultúra terjesztése, a civil társadalom önszerveződésének segítése és hatékony képviselete, a társadalomtudományi kutatások új irányainak támogatása, a határon túli kisebbségek képzése és fiatal kutatók tudományos tevékenységének támogatása ösztöndíjakkal. Az alapítvány kiemelt céljának tartja továbbá, hogy a stratégiai jelentőségű társadalmi kérdések megoldásához nyújtson segítséget mind a szakképzés, mind a tájékoztatás, mind a kutatás terén kifejtett tevékenységével.

 

A Századvég Alapítvány története 1985-re nyúlik vissza, amikor megalapították a Századvég folyóiratot, mely a kor jelentős társadalomtudományi periodikája volt. A lapkiadás mellett a kezdetekben hiánypótló politikatudományi és társadalomtudományi művek, tankönyvek is megjelentek a szervezet gondozásában. Az eredeti kiadó Századvég-Osiris néven működött a későbbiekben, mely a mai Osiris Kiadó elődjének tekinthető. A Századvég Kiadó 1996-ban indult újra, az alapítvány keretein belül, és megőrizte irányultságát, jelentős politikai és társadalomtudományi kérdéseket érintő könyvek, tankönyvek, folyóiratok kiadásával foglalkozik ma is. A Századvég Politikai Akadémia 1991-ben kezdte meg működését és politikai szakértők képzését folytató „tolerancia iskolájaként” vált ismertté. Az iskola hallgatói elsődlegesen a politikai pártok, a közigazgatás, érdekképviseleti és kisebbségi szervezetek, civil szerveződések tagjaiból, valamint az írott és elektronikus sajtó képviselőiből kerülnek ki.

 

A fenti két terület mellett 1996-ban alakult meg az alapítvány kutatási tevékenységét végző Századvég Politikai Elemzések Központja nevet viselő kutatóintézet, amelynek profiljához empirikus kutatások, választáskutatás, kormányzás-kutatás, politikatudományi alapkutatások, valamint public policy-elemzések tartoznak. A központ eredményeit különböző fórumokon (szakmai konferenciák) és orgánumokban (Kormányzás-kötetek, a Nemzeti Érdek és a Századvég folyóirat, a Politikai Barométer, a Szakpolitikai Figyelő és a Műhelytanulmányok elektronikus kiadványok hasábjain, valamint a Századvég Alapítvány honlapján) teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A központ kutatásai mellett szakpolitika-figyelést, valamint kül- és belpolitikai háttérelemzést is végez.

 

Az oktatási, kutatási és kiadói tevékenység ötvözésével az alapítvány 1995-től kezdődően think tank szervezetként jellemezhető.

 

2004-ben alakult meg a Századvég Civil Akadémia, amely keretet adott az alapítvány által eddig folytatott civil szektorra irányuló kutatási tevékenységnek, továbbá képzéseket biztosít a civil szektor képviselői számára. Az alapítvány 2005-ben tovább bővült, létrejött a Közigazgatási Akadémia, amely a magyar közigazgatás megújítását és fejlesztését célzó elképzelések szakmai fórumaként működik.

 

2008-tól Századvég Politikai Iskola Alapítvány egyre nagyobb hangsúlyt helyezett arra, hogy empirikus és innovációs kutatások által mélyreható ismereteket szerezzen a média, az informatika és más ágazatok folyamataiban is. Ezek mellett a további kutatási területeken – kormányzás-kutatás, ISSUE/szakpolitikai kutatás, európai összehasonlító elemzések, a társadalmi kiegyezések és a válságkezelések valamint költségvetés elemzések terén végez folyamatos munkát.

 

A Századvég Alapítvány jelenlegi elnöke Lánczi András politológus, ügyvezető igazgatója Giró-Szász András politológus. Az Alapítvány alapítója Stumpf István dr. jogász-politológus, aki 2002-től 2010-es alkotmánybírósági kinevezéséig betöltötte az elnöki pozíciót is.
 


A szócikkhez társított címkék:
politikai elemzés , Szézadvég Alapítvány , think tank

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner