Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Minthogy a demokrácia fogalma túl általánosnak tűnt, a nyugati képviseleti rendszerekben öltött formájának pontosabb leírására egyes politikaszociológusok jobbnak találták a poliarchia kifejezést. "Atyjának" Robert Dahl-t nevezhetjük.

 

Egyrészt a szabadság biztosítását - legfőképpen a szervezetalapítás szabadságát - egymás kölcsönös kiegyensúlyozására törekvő politikai erők és döntési központok pluralitását akarja kiemelni, mely a vezetők ellenőrízhetőségét erősíti, másfelől pedig azt, hogy a hatalom birtokosai meg vannak győződve uralmuk törékenységéről, s a tegnapi ellenfelek potenciális holnapi ellenfeleknek tudják egymást. Ez a poliarchia „szelleme”.

A poliarchia tulajdonképpen sokközpontú hatalmi berendezkedést jelent.

 


A szócikkhez társított címkék:
politikai berendezkedés , politikai nézet

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner