Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Neve az olasz partigiano (párthív, harcostárs) szóból ered.

Irreguláris katonai alakulat tagja, aki az adott területen a megszálló hadsereg, vagy a fennálló hatalom ellen harcol.
Jól ismeri tevékenysége környékét, kultúráját, gyakran elvegyül a lakosság között, ezzel előnybe kerül ellenségével szemben.
Könnyű fegyveres harcon kívül jelentős szabotázsakciókat végez, kémkedik.
Mivel a partizán seregre jellemző a katonai szervezettség, a nemzetközi jog reguláris hadseregnek, elfogott tagjait hadifogolynak tekinti.
Napjainkban főleg a a [II Világháború]?ban a náci megszállás ellen harcoló ellenállók megnevezése. Az elnyomó hatalom gyakran jelöli a partizánokat a gerilla vagy a terrorista megjelöléssel, azonban az általános megítélés szerint e három fogalom között különbséget kell tenni.
  • partizán - félkatonai alakulat tagja, mely felszabadulás, függetlenség érdekében harcol.
  • gerilla - fennálló legitim hatalom ellen küzd, polgárháborús viszonyokat keltve.
  • terrorista - erőszak alkalmazásával  vagy félelemkeltéssel politikai eredmény elérésére törekszik, áldozatai általában civilek, kiválasztásuk jellemzően véletlenszerű.
 
Történetük:
Először az [amerikai függetlenségi háború]? idején váltak ismertté. A partizánok az ellenség frontvonala mögé kerülve zavarták meg annak utánpótlását, kommunikációját, terelték el figyelmét a tényleges fronttól.
A [II. Világháború]? idején vált általánossá a mai értelemben vett partizánok tevékenysége, főleg [Franciaország]?, [Olaszország]?, [Lengyelország]?, Ukrajna, [Görögország]?, [Albánia]? és a [Baltikum]? országainak területén.
A világháború után Litvánia, Észtország, Lettország és Kelet-[Lengyelország]? folytatott partizán-tevékenységet a megszálló [Szovjetúnió]? ellen.


A szócikkhez társított címkék:
háború , harc

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner