Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

 

Budapest legismertebb középülete, benne foglal helyet a Magyar Országgyűlés. Az épület a Duna partján, a Kossuth téren található.

1881-ben tervpályázatot hírdettek egy állandó országház megépítésére, tizenkilenc terv érkezett be 1883. február 1-ig.

Steindl Imre (1839-1902) terve valósult meg. Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott, amely során felhasználtak 40 millió téglát, félmillió díszkövet, 40 kg aranyat, átlagosan 1000 ember dolgozott az építkezésen.

Magyarország legnagyobb épülete, és Európa második legnagyobb parlamenti épülete.

Az épület barokk hatású, alapvetően neogótikus, téglalap alaprajzú, 268 m hosszú, 123 m széles, 96 m magas, 17,745 négyzetméter alapterületű. Központi eleme a kupola, amelynek két oldalán emelkedik az Országgyűlés.
Az Országháznak 27 kapuja, 29 lépcsőháza, 13 liftje, 200 irodhelysége van, 242 szobor és sok híres festmény díszíti a falakat.

Az Országházban van kiállítva a [Szent Korona]? és a többi koronázási jelvény.
 


A szócikkhez társított címkék:
országgyűlés , országház , parlament

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner