Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A népszavazás (referendum) a népképviselet azon intézménye, mely segítségével a nép (választásra jogosult állampolgárai) a parlamenti választások, illetve a helyi önkormányzati választások közötti időszakban kifejezheti véleményét bizonyos kérdésekben. Csak demokratikus országokban létezik, különböző szabályok alapján.

Megkülönböztetünk helyi illetve országos, ügydöntő vagy véleménynyilvánító, törvényt megerősítő, vagy igénylő népszavazást. Az ügydöntő népszavazás esetében annak eredménye a parlamentre (helyi önkormányzatra) nézve kötelező (törvény- , vagy rendeletalkotás, módosítás), véleménynyilvánító népszavazás esetén figyelembe veendő.

 

Magyarországon a népszavazás alapvető szabályait az alkotmány, részletes szabályait külön [törvény]? szabályozza.

Kötelezően elrendelt népszavazásról beszélhetünk akkor, ha 200.000 választópolgár kezdeményezi azt. Az országgyűlésnek 15 napon belül kell elrendelnie, a köztársasági elnöknek újabb 15 napon belül ki kell tűzni azt. Az országgyűlés az ügydöntő népszavazás eredményével ellentétes törvényt, vagy határozatot három évig nem hozhat.

A fakultatív népszavazás kiírása az Országgyűlés mérlegelésétől függ, ha a köztársasági elnök, képviselők egyharmada, vagy legalább 100.000, de kevesebb, mint 200.000 állampolgár kezdeményezi azt. Fakultatív népszavazást az Országgyűlésnek annak kezdeményezésétől számított 30 napon belül van módja helyt adni, vagy elutasítani.

Tiltott témák:

 • Költségvetés, adók, [illeték]?ek, [vám]?ok illetve azokkal kapcsolatos témák
 • Hatályos [nemzetközi szerződés]?ekből eredő kötelezettségek.
 • A népszavazás alkotmányos előírásai.
 • Az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezeti kérdések.
 • Országgyűlés feloszlatása
 • [Kormányprogram]?
 • [Hadiállapot]?, [szükségállapot]? kihirdetése.
 • Fegyveres erők alkalmazása.
 • [Helyi önkormányzat]?i testület feloszlatása.
 • [Közkegyelem]? gyakorlása.

Az Országos Választási Bizottság (továbbiakban OVB) feladatai, jogköre.

Az országos állampolgári népszavazási kezdeményezések esetén az aláírásgyűjtésre 4 hónap áll rendelkezésre. Az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Bizottsághoz be kell nyújtani hitelesítésre, ezek után csak ezen ívek használhatók aláírásgyűjtésre. A kezdeményezést OVB elnökéhez kell benyújtani. Az OVB feladata a kezdeményezés törvényességének biztosítása, feltételeinek vizsgálata, meglétük, vagy hiányuk megállapítása.

Az OVB döntései ellen az Alkotmánybírósághoz lehet kifogást benyújtani. Ha az aláírásgyűjtő ívek a hatályos törvényeknek megfelelnek, az OVB-ben 30 napon belül hitelesítenie kell, határozatás a Magyar Közlönyben kell publikálni 8 napon belül.

Az OVB a hitelesítést megtagadhatja, ha a kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, az Alkotmány alapján nem lehet népszavazást tartani a kezdeményezésben feltett kérdésben, a kérdés megfogalmazása, vagy az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a törvényi előírásoknak

 

Megtartott országos népszavazások

 • 1989. november 26.
  Úgynevezett négy igenes népszavazás.
 • 1990. július 29.
  A köztársasági elnök megválasztásának módjáról
 • 1997. november 16.
  Magyarország NATO csatlakozásáról.
 • 2003. április 12.
  Magyarország Európai Úniós tagságáról
 • 2004. december 5.
  A kórházak privatizációjáról.
  A határon túl élő magyarok kettős állampolgárságáról.
 • 2008. március 9.
  Az államilag támogatott felsőfukú oktatási intézményekben tanuló hallgatók képzési hozzájárulásáról
  A vizitdíjról.
  A kórházi napidíjról.

 


A szócikkhez társított címkék:
népszavazás , szavazás

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner