Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyik változata. Követői nem feltétlenül liberálisak. 
Ideológiája szerint mindent a piacra kell bízni, mert a gazdasági, és társadalmi bajok legfőbb gyökere a [piac]? folyamataiba való állami és civil (szakszervezeti, környezetvédelmi, stb.) beavatkozás lehetősége.

 

A [szabad verseny]? fontosságára hivatkozva támadja a szociális, vagy jóléti intézkedéseket, melyek felesleges keretek közé kényszerítik a [munkáltató]?kat és a [munkavállaló]?kat egyaránt.
 

Kritikusai szerint a neoliberalisták túl sokat várnak a piacoktól és a pénztől, mert úgy gondolják, hogy a piaci mechanizmusok - a piac szerplőinek természetéből fakadó önzésüknek, és az az által megtermelt javadalmaknak köszönhetően - önkéntelenül is elvezetnek a társadalom és a gazdaság felemelkedéséhez. Éppen ezért politikai és ideológiai alapon támogatja, védi és képviseli a mai társadalom gazdag rétegeit.

 

A neoliberalizmus a 70-es évek óta folyó [globalizáció]? kétségtelen pozitív hatásaival szemben egyes vélemények szerint kizárólag a centrum gazdagjainak az érdekeit szolgálja.


A szócikkhez társított címkék:
liberalizmus , politikai nézet

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner