Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája. Az egyik legtöbbet vitatott politikai nézetrendszer.

 

A nacionalizmus vonzódik a centralizáláshoz és az egyneműsítéshez, és ezért nem tud mit kezdeni az etnikai kisebbségekkel, a kulturális sokszínűséggel, a kettős identitás problémájával.
A nacionalizmus legfontosabb jellemvonása a nemzeti identitás elsődlegességének elve, tehát az a nézet, hogy a nemzethez tartozás érzése megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz való tartozást, kötődést. A második jellemvonása a nemzet és az állam egysége. A nacionalizmus mindig önmeghatározás és elhatárolódás másoktól, tehát a "mi jellemez bennünket" és a "miben különbözünk másoktól" kérdései is hozzátartoznak a nacionalista dogmatikához.


A nacionalizmusnak két fontosabb típusa alakult ki, a kulturális (a közös kultúrát tekinti egy nemzet alapjának) és az etnikai nacionalizmus (kiindulási pontja az etnikumhoz való tarozás).
 


A szócikkhez társított címkék:
ideológia , politikai nézet

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner