Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Önkéntes, a ([kommunista]?) rendszerhez feltétlenül hű fegyveres testület, mely a karhatalmi egységeket volt hivatott felváltani.

Az 1956-os forradalom leverése után a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 1957. február 18-án hozott törvény erejű rendelettel alapította meg.
Tulajdonképpen [párthadsereg]?, az [MSZMP]?-nek alárendelve. Rendszeres katonai kiképzést kaptak, és bár éles harci feladatra sosem vetették be, de puszta léte alapján fontos szerepet töltött be a [belső ellenség]? felkutatásában, a [puha diktatúra]? fenntartásában.
Az 1989 októberi úgynevezett "négy igenes" népszavazáson a Munkásőrség megszűntetésére a választók közel 95%-a szavazott, ezzel megerősítve a már korábban elfogadott 1989. évi XXX. törvényt, mely a testület jogutód nélküli feloszlatását 1989 október 20.-ával írta elő.
 
Parancsnokai:
1957-1962: [Halász Lajos]?
1962-1980: [Papp Árpád]?
1980-1989: [Borbély Sándor]?


A szócikkhez társított címkék:
kommunizmus

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner