Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Magyarországi nemzeti radikális párt. Az MDF-ből vált ki 1993-ban. A kiválás egyik oka, hogy tagjai elégedetlenek voltak a rendszerváltás eredményeivel, ezáltal a rendszerváltó elittel is. A másik hangsúlyos tényező az volt, hogy a radikálisok szemszögéből az MDF-ben nem volt megfelelő fogadókészség a revizionista ideológiára; külpolitikai, nemzetpolitikai kérdésekben a radikálisokétól eltérő közpolitikai elképzelései és intézkedései voltak.

 

A párt ideológiai profiljának fontos elemei az antikommunizmus, konzervativizmus, nacionalizmus, antiliberalizmus, antiglobalizmus, euroszkepticizmus, kereszténydemokratizmus. Sokan antiszemitizmussal és cigányellenességgel vádolják a pártot, amit az visszautasít. Ugyanakkor a MIÉP elnöke, Csurka István saját magát antiszemitának vallja (a hivatkozott videó hetedik percének közepén). Sokan az ő hatalmának alárendelődöttnek érezték/érzik a MIÉP-et, ez az egyik oka annak, hogy számos tag kilépett a pártból, és ma máshol (többnyire a Jobbik Magyarországért Mozgalomban) folytatják politikai karrierjüket.

 

A MIÉP az 1994-es választáson nem jutott parlamentbe, 1998-ban viszont a szavazatok 5,55%-át megszerezve az országházban ellenzéki párt lett. Azóta a MIÉP támogatottsága csökkenő tendenciát mutat. 2002-ben még 4,37%-ot szerezve nem sokkal csúsztak le a parlamentbe jutásról, 2006-ban azonban már csak 2,2%-ot értek el listán a Jobbik Magyarországért Mozgalommal közösen. Támogatottságuk a 2010-es választásokra 0,03%-ra csökkent, amivel még az egyszázalékos szavazati aránnyal járó állami támogatástól is elesett a párt.


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partner



Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner