Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Magyarországi nemzeti radikális párt. Az MDF-ből vált ki 1993-ban. A kiválás egyik oka, hogy tagjai elégedetlenek voltak a rendszerváltás eredményeivel, ezáltal a rendszerváltó elittel is. A másik hangsúlyos tényező az volt, hogy a radikálisok szemszögéből az MDF-ben nem volt megfelelő fogadókészség a revizionista ideológiára; külpolitikai, nemzetpolitikai kérdésekben a radikálisokétól eltérő közpolitikai elképzelései és intézkedései voltak.

 

A párt ideológiai profiljának fontos elemei az antikommunizmus, konzervativizmus, nacionalizmus, antiliberalizmus, antiglobalizmus, euroszkepticizmus, kereszténydemokratizmus. Sokan antiszemitizmussal és cigányellenességgel vádolják a pártot, amit az visszautasít. Ugyanakkor a MIÉP elnöke, Csurka István saját magát antiszemitának vallja (a hivatkozott videó hetedik percének közepén). Sokan az ő hatalmának alárendelődöttnek érezték/érzik a MIÉP-et, ez az egyik oka annak, hogy számos tag kilépett a pártból, és ma máshol (többnyire a Jobbik Magyarországért Mozgalomban) folytatják politikai karrierjüket.

 

A MIÉP az 1994-es választáson nem jutott parlamentbe, 1998-ban viszont a szavazatok 5,55%-át megszerezve az országházban ellenzéki párt lett. Azóta a MIÉP támogatottsága csökkenő tendenciát mutat. 2002-ben még 4,37%-ot szerezve nem sokkal csúsztak le a parlamentbe jutásról, 2006-ban azonban már csak 2,2%-ot értek el listán a Jobbik Magyarországért Mozgalommal közösen. Támogatottságuk a 2010-es választásokra 0,03%-ra csökkent, amivel még az egyszázalékos szavazati aránnyal járó állami támogatástól is elesett a párt.


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner