Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Niccoló MachiavelliNiccolò Machiavelli (1469–1527)                                           
olasz író, [politikus]?

 

Korának nagy  hatású gondolkodója.  A reneszánsz Firenzében gyakorlati [politikus]?.

1498 májusától a [Firenzei Köztársaság]? második kancelláriájának titkára. Még ebben az évben a Tízek Tanácsának titkári címével és teendőivel is rendelkezik.

14 éves hivatali ideje alatt 23-szor járt követségben, valamint a francia királynál, de megfordult a német-római császárnál, a pápánál is. Követi jelentéseit (legazioni) megőrizte az utókor, melyek a későbbi nagy művek [politika]?i szemléletét, saját világnézetét alakították ki.

[Cesare Borgia]? taktikáit próbálta ellesni és alkalmazni a firenzei polgárokra Machiavelli a város 1512-es ostrománál, amikor a visszatérni készülő Mediciek a spanyol Raymond de Cordona zsoldosvezért bérelték fel a város támadására. A Mediciek visszatérése Machiavelli távozását is jelentette, de hamarosan összeesküvéssel vádolták, s végül börtönbe zárták.

Miután amnesztiával kiszabadult, visszavonult birtokára és megírta máig legismertebb, egyben legvitatottabb munkáját, [A Fejedelem]? c. könyvet. Száműzetésben, öregkora küszöbén kezdte írni „A mandragóra” című színművét, amit sokan az első modern európai jellemkomédiának tekintenek. Lényeges hadtudományi műve A háború művészete.

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner