Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Niccoló MachiavelliNiccolò Machiavelli (1469–1527)                                           
olasz író, [politikus]?

 

Korának nagy  hatású gondolkodója.  A reneszánsz Firenzében gyakorlati [politikus]?.

1498 májusától a [Firenzei Köztársaság]? második kancelláriájának titkára. Még ebben az évben a Tízek Tanácsának titkári címével és teendőivel is rendelkezik.

14 éves hivatali ideje alatt 23-szor járt követségben, valamint a francia királynál, de megfordult a német-római császárnál, a pápánál is. Követi jelentéseit (legazioni) megőrizte az utókor, melyek a későbbi nagy művek [politika]?i szemléletét, saját világnézetét alakították ki.

[Cesare Borgia]? taktikáit próbálta ellesni és alkalmazni a firenzei polgárokra Machiavelli a város 1512-es ostrománál, amikor a visszatérni készülő Mediciek a spanyol Raymond de Cordona zsoldosvezért bérelték fel a város támadására. A Mediciek visszatérése Machiavelli távozását is jelentette, de hamarosan összeesküvéssel vádolták, s végül börtönbe zárták.

Miután amnesztiával kiszabadult, visszavonult birtokára és megírta máig legismertebb, egyben legvitatottabb munkáját, [A Fejedelem]? c. könyvet. Száműzetésben, öregkora küszöbén kezdte írni „A mandragóra” című színművét, amit sokan az első modern európai jellemkomédiának tekintenek. Lényeges hadtudományi műve A háború művészete.

 


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner