Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A konvent a latin conventus szóból származik, jelentése összejövetel, gyülekezet.

 

 

Nemzeti Konvent

 

A nagy francia forradalom idején az [alkotmányos monarchia]? megdöntését követő első, általános választásokkal létrehozott [nemzetgyűlés]?

 

A Nemzeti Konvent három időszakra osztható:

  • Girondi Konvent (1792. szeptember 21. - 1793. május 31.): megdöntötte a monarchiát. kikiáltotta a köztársaságot, halálra ítélte és kivégeztette XVI. Lajost, létrehozta a Forradalmi Törvényszéket, valamint felállította a Végrehajtótanácsot
  • Hegypárti Konvent (1793. június 2. - 1794. július 27.): megalkotta az új alkotmányt, a végrehajtó hatalmat a Közjóléti Bizottságra bízta, elfogadta az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának újabb változatát, a Népjóléti Bizottság égisze alatt bevezette a Nagy Terrort (gyanúsak elleni törvény)
  • Therimidori Konvent (1794. július 27. - 1795. október 26.): feloszlatta a Jakobinus Klubbot, visszatért a [liberális gazdaság]?hoz, hatályon kívül helyezte az árakat maximáló törvényt, megerősítette az állam és az egyház szétválását, megszerkesztette az új alkotmányt

A Nemzeti Konvent 1795. október 26-án átadta helyét a Diktatóriumnak.

 

Egyes történészek és politikusok ma is vitatják a Nemzeti Konvent téziseit, azok szükségességét, de tény, hogy a Konvent egész Európára kiható forradalmi eszméket jelentett. Sokat tett az általános műveltség emeléséért (főiskolákat létesített), felvilágosító és tudományos szerepe kiemelkedő volt. Múzeumokat (Louvre, Természettudományi Múzeum) nyitott és bevezette a metrikus mértékegységrendszer.

 

 

Európai Konvent

 

Az Európai Unió alkalomszerűen összehívott tanácskozása egyes alapvető fontosságú kérdések megvitatására és a döntések előkészítésére.

 

Az első Európai Konvent 1999 decembere és 2000 októbere között dolgozott az EU Alapjogai Karta megalkotásán.

 

A Konvent munkamódszereit sok kritika éri elsősorban átláthatatlansága és kevésbé demokratikus volta miatt. 

 


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner