Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A konvent a latin conventus szóból származik, jelentése összejövetel, gyülekezet.

 

 

Nemzeti Konvent

 

A nagy francia forradalom idején az [alkotmányos monarchia]? megdöntését követő első, általános választásokkal létrehozott [nemzetgyűlés]?

 

A Nemzeti Konvent három időszakra osztható:

  • Girondi Konvent (1792. szeptember 21. - 1793. május 31.): megdöntötte a monarchiát. kikiáltotta a köztársaságot, halálra ítélte és kivégeztette XVI. Lajost, létrehozta a Forradalmi Törvényszéket, valamint felállította a Végrehajtótanácsot
  • Hegypárti Konvent (1793. június 2. - 1794. július 27.): megalkotta az új alkotmányt, a végrehajtó hatalmat a Közjóléti Bizottságra bízta, elfogadta az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának újabb változatát, a Népjóléti Bizottság égisze alatt bevezette a Nagy Terrort (gyanúsak elleni törvény)
  • Therimidori Konvent (1794. július 27. - 1795. október 26.): feloszlatta a Jakobinus Klubbot, visszatért a [liberális gazdaság]?hoz, hatályon kívül helyezte az árakat maximáló törvényt, megerősítette az állam és az egyház szétválását, megszerkesztette az új alkotmányt

A Nemzeti Konvent 1795. október 26-án átadta helyét a Diktatóriumnak.

 

Egyes történészek és politikusok ma is vitatják a Nemzeti Konvent téziseit, azok szükségességét, de tény, hogy a Konvent egész Európára kiható forradalmi eszméket jelentett. Sokat tett az általános műveltség emeléséért (főiskolákat létesített), felvilágosító és tudományos szerepe kiemelkedő volt. Múzeumokat (Louvre, Természettudományi Múzeum) nyitott és bevezette a metrikus mértékegységrendszer.

 

 

Európai Konvent

 

Az Európai Unió alkalomszerűen összehívott tanácskozása egyes alapvető fontosságú kérdések megvitatására és a döntések előkészítésére.

 

Az első Európai Konvent 1999 decembere és 2000 októbere között dolgozott az EU Alapjogai Karta megalkotásán.

 

A Konvent munkamódszereit sok kritika éri elsősorban átláthatatlansága és kevésbé demokratikus volta miatt. 

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner