MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Klasszikus liberalizmus
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-05-18 10:39:30
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A klasszikus liberalizmus a liberalizmus azon állapota, ahogy az a 19. századra kialakult. A klasszikus jelzőt az utókor ragasztotta rá, hogy megkülönböztesse a későbbi formáktól. A klasszikus liberalizmus az [alkotmány]osan korlátozott [állam] és az egyéni [szabadságjog]ok hirdetője. Az isteni és tételes joggal szemben a természetjogra alapozza az [emberi jogok]at. Bár a korábbiakhoz képest szélesítette a [választójog]ot, az általános választójogig nem jutott el. A gazdaságnak szerinte a laissez faire elve szerint kell működnie, a piacnak szabadnak, mindenféle [intervenció]tól mentesnek kell lennie. Ellene van a [protekcionizmus]nak és a [merkantilizmus]nak, a [szabadkereskedelem] híve. Tulajdonképpen a politikai liberalizmus és a gazdasági liberalizmus fúziójának tekinthető.
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner