Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Feudalizmus, más néven hűbériség. A [középkor]? egyik alapvető társadalmi gazdasági formája, mely a hűbérurak, [vazallus]?ok és szolgák közötti kölcsönös [magánjogi kapcsolat]?ok rendszerére épül. Alapját a vezető osztály tulajdonát képező földbirtokok képezik. A hűbérúr katonai, vagy egyéb szolgálatért földet ad a hűbéresnek, mely föld örökíthető. Az örökös mindig a legidősebb fiú, a többiek ki vannak zárva az öröklésből. A hűbéres-vazallusi kapcsolat addig tart, amíg a hűbéres illetve a vazallus családban van fiú örökös, aki apjuk halálával annak földjét, esküjét is megörökli.

 

Ezen földterületeket a jobbágyok művelik, terményeik jelentős részét be kell szolgáltatniuk, illetve az általuk művelt földért munkával, később pénzzel kell fizetniük. A feudalizmus alapja a földtulajdon, két alapvető osztálya a földesúr, és a jobbágyság. A földesurak uralmát az állam és az egyház biztosítja, amely a jobbágyság szolgálataiból tartotta fenn magát.

A jobbágy kötelezettségei:

  • Robot
  • 9-ed
  • Ajándék
  • 10-ed (az egyháznak)

Csak addig övé a föld, amíg kötelezettségeit teljesíti. A hűbéri föld csak a hűbéri eskü megszegése esetén vehető vissza. Legfőbb földesúr a király.

 

Különösen Nyugat-Európában mélyen tagozódott rendszer, melynek csúcsán a király, az egyházi méltóságok állnak. A XV-XVI. században megjelenik az árutermelés, a pénzgazdálkodás, és megkezdődik az eredeti tőkefelhalmozás. Létrejön a polgárság, mely a parasztsággal összefogva sikeres polgári forradalmakat vív meg. Ezen forradalmak vezetnek a feudális rendszer végéhez a nyugati társadalmakban.


A szócikkhez társított címkék:
politikai berendezkedés

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner