Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kádár János (1912-1989) [kommunista]? politikus, a Magyar [Népköztársaság]? miniszterelnöke volt.

 

 

Kádár János

 

 

Életútja

 

Eredetileg Csermanek János néven született 1912. május 26-án Fiuméban (ma Horvátországhoz tartozik), az anyakönyvbe még - édesanyja neve után - Czermanik János József néven jegyezték be, majd a későbbi családi dokumentumokban már Csermanek név szerepel.

Édesanyja, Czermanik Borbála cselédlány volt Abbáziában, ahol találkozott a pusztaszemesi kisbirtokos Krezinger Jánossal, aki akkor a nagykanizsai gyalogezred katonája volt. Mivel nem házasodtak össze, a megszületett gyermek az édesanyja nevére lett anyakönyvezve.

1918-ig Kapolyon nevelőszülőknél nevelkedett, majd 1918. szeptember 1-én már Budapesten kezdte iskolai tanulmányait a Cukor utcai elemi iskolában, később pedig a Wesselényi utcai polgári iskolába járt. 1927-ben iparostanonc iskolát végzett írógépműszerész szakmában. 1929-ben néhány hónapot dolgozott is irodagépműszerészként.

 

17 évesen csatlakozott az [illegális]? kommunista mozgalomhoz, részt vett a nagy budapesti tömegtüntetésen is 1930. szeptember 1-én, és tagja lett a Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének (KIMSZ) és a Kommunisták Magyarországi Pártjának (KMP). 1933-ban a KIMSZ Titkárságának egyik ülésén letartóztatták és tevékenysége miatt 2 év fegyházra ítélték. A börtönben tanusított magatartása miatt a KIMSZ kizárta soraiból. 1934-ben a szegedi Csillagbörtönbe került, itt ismerkedett meg [Rákosi Mátyás]?sal. Szabadulása után a KMP utasítására belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) VI. kerületi szervezetébe.

1940 és 1945 között igen aktív volt a politikai terén: az MSZDP-ből SZDP-vé alakult pártban egyes bizottságok tagja, vezetője lett, 1943-ban a Békepárt vezetője lett. '44 áprilisában pártutasításra Jugoszláviába indult, hogy az emigrációban élő kommunista vezetőkkel felvegye a kapcsolatot, azonban a határon elfogták, és mint katonaszökevényt letartóztatták, majd 2 év börtönre ítélték. '44 novemberében Németországba való szállítása közben megszökött, illegalitásban visszatért Budapestre, és bekapcsolódott az [illegális]? ellenállási mozgalomba. 

1947-1952 között országgyűlési [képviselő]?, ezen belül 1948. augusztus 5-től 1950. június 23-ig [belügyminiszter]? volt. 1949-ben részt vett a [Rajk László]? elleni per előkészítésében. 1951 tavaszán letartóztatták és minden tisztségétől megfosztották, majd '52 decemberében a Legfelsőbb Bíróság koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélte, ám '54 nyarán szabadon bocsátották. 

1956. október 25-én az MDP Központi Vezetőségének első titkára lett, majd október 30-án az ekkor létrejött Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Intéző Bizottságának tagja. 

November 4-én [Nyikita Szergejevics Hruscsov]?val találkozott Ungváron, majd Szolnokon megalapították a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt kormányt. November 7-én szovjet katonákkal Budapestre érkezett és létrehozta az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságát, aminek elnöke lett. Ugyanezen a napon kinevezték a Minisztertanács elnökévé.

 

 

1956-1988: A Kádár-korszak

 

Kádár az 1956. november 26-i rádióbeszédében büntetlenséget ígért a tömegmegmozdulások résztvevőinek, bár az ellenforradalmárok felelősségre vonását is meghirdette. Szavait sokan úgy értelmezték, hogy nem lesz megtorlás, ám a következő években az '56-os tetteik miatt százakat végeztek ki, és tízezreket börtönöztek be vagy internáltak.

1958. január 28-tól 1961. szeptember 13-ig államminiszter volt. Hozzájárult a [Nagy Imre]? perhez, annak kivégzését még akkor is szükségesnek vélte, amikor ahhoz a szovjet vezetés már nem ragaszkodott.

1968-ban hozzájárult az "új gazdasági mechanizmus" néven [Nyers Rezső]? és társai által kidolgozott gazdasági terv bevezetéséhez, amely nagy reményeket ébresztett az országban, de a Szovjetúnióban megerősödött sztálinista vonal nem kedvezett a magyar gazdasági reformoknak.

1985 márciusában a Központi Bizottság főtitkára lett, ám '88 májusában romló egészségi állapota miatt felmentették tisztségéből, kikerült a Politikai Bizottságból, s csak névleg lett az MSZMP elnöke, hatalma már nem volt. '89 májusában mentették fel párttelnöki tisztségéből és központi bizottsági tagságából is.

 

 

Történelmi szerepe

 

Kádár nevéhez fűződik az 1956-os forradalom leverése megtorlással, koncepciós perekkel és több száz kivégzettel. Moszkvabarát külpolitikája megengedte neki, hogy a belpolitikában mérsékelt reformokat szorgalmazzon.

Bár személyesen sosem volt korrupt, előfordult, hogy a hatalom más tagjainak korrupt ügyleteit elnézte. 

 

Főbb kitüntetései:

  • Nemzetközi Lenin Békedíj (1977)
  • A Szovjetúnió Hőse (1964)
  • Szocialista Munka Hőse (1962, 1972,1982)
  • Magyar Népköztársasági Érdemrend I. fokozata (1950)

 

1989. július 6-án halt meg, éppen azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróságon kihirdették Nagy Imre és társai rehabilitációját.

Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a magyar történelmi alakok közül Kádár János személye a 3.legalkalmasabb államférfinak.

 

 

 

 

 

 

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner