Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Izsák Rita a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett jogi diplomát. Egy évtizede elkötelezetten dolgozik az emberi- és kisebbségi jogok erősítésén, melynek során saját családjának életútja inspirálta, hiszen édesanyja roma származású, illetve 1947-ben édesapja családját Szlovákiából Magyarországra toloncolták magyar származásuk miatt.

 

Pályafutását a budapesti központú Európai Roma Jogok Központjában kezdte, majd később dolgozott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának, volt az [EBESZ]? emberi jogi diplomatája, illetve megjárta a Balkánt és Afrikát, ahol kisebbségek, nők és gyermekek jogait képviselte, valamint számos kisebbségi, roma jogi civil szervezetnek is munkatársa volt.

 

Ezek után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkárának, Balog Zoltánnak kabinetfőnökeként dolgozott, és Magyarország EU elnöksége idején számos területért volt felelős, többek között fontos szerepet játszott az Európai Unió Roma Stratégiájának kidolgozásában is.

 

Jelenleg a közép-kelet-európai régióban emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó Tom Lantos Intézet (TLI) vezetője, illetve az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2011. június 17-én megválasztotta a Kisebbségi Ügyek ENSZ Független Szakértőjévé, valamint az ENSZ Kisebbségi Fórumának elnökévé.

 

A mandátum betöltőjeként az ENSZ 192 tagállamának összes, azaz nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségéért felel, országok meglátogatását kezdeményezheti, jelentéseket, sajtóanyagokat adhat ki.
 


A szócikkhez társított címkék:
emberi jogok , ENSZ , Izsák Rita , Tom Lantos Intézet

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner