Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Infláció
Verzió: 7  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-08-28 11:11:13
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az infláció (jele: π) a közgazdaságtanban az árszínvonal tartós emelkedése.


Az infláció (jele: π) a közgazdaságtanban az árszínvonal tartós emelkedése.


 

Inflációt kiváltó tényezők:

- csökkenek a lakossági megtakarítáok

- nő a kihelyezett hitelek mennyisége

- munkanélküliség növekedése

- külkereskedelmi mérleg romlása, változása

- az országban lévő pénzmennyiség nagymértékű növekedése

 

 

Hatása a gazdaságra:

A gazdaság számára az az ideális, amikor a pénzromlás mértéke nagyon csekély, úgynevezett kúszó infláció tartományában van. Amikor az infláció mértéke nagy, adott esetben hiperinflációról is beszélhetünk, ilyenkor akár több 100%-os is lehet a pénzromlás, ami negatívan hat, és visszafogja a gazdasági növekedést, vagy épp recesszióba dönti.

 

Az infláció mértéke mellett ugyanolyan fontos, hogy előre meg tudjuk mondani a mértékét, és tudjuk vele stabilan számolni. Amikor az infláció kiszámítható, így a piaci szereplők alkalmazkodni fognak, az árak ugyan emelkedni fognak, de egymáshoz viszonyítva nem fog felborulni az árstruktúra.

Amikor nem számítható ki előre az infláció mértéke, negatívan hat a gazdaságra, és hatékonyságvesztést okozhat. Ilyenkor könnyen változhat az árstruktúra is, és a társadalmi csoportoknál pedig jövedelem-újraelosztási hatással jelentkezhet.

 

Az inflációból levonható lényeges következtetések a gazdaságpolitikát alakító [monetáris politika] és [fiskális politika] számára.

Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner