Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Honvédelmi Minisztérium
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-07-30 16:32:36
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Köztársaság kettős alaprendeltetést megvalósító központi államigazgatási szerve, amely a honvédelmi ágazat közigazgatási feladatai mellett – felsőszintű katonai vezető szervként – felelős a Magyar Honvédség irányításáért és katonai vezetéséért is. Központi államigazgatási szervként felelős az ország honvédelmi felkészítésével összefüggő közigazgatási, továbbá az ország-védelem megtervezésével, megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatok ellátásáért, az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a Kormány honvédelemmel kapcsolatos döntéseinek előkészítéséért, katonadiplomáciai és más nemzetközi feladatok végzéséért, a Magyar Honvédség, továbbá – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – a jogszabályok által a honvédelmi miniszter irányítása alá rendelt szervezetek (intézmények) irányításáért, vezetéséért, felügyeletéért. A Magyar Honvédség irányításának és vezetésének felsőszintű szerveként felelős az ország katonai védelemre történő felkészítésének megtervezéséért, megszervezéséért, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei folyamatos vezetésének biztosításáért.

 

Az első magyar önálló honvédelmi minisztérium, Hadügyminisztérium néven az 1848. márciusi polgári forradalom után megalakuló első magyar, felelős, független kormány részeként jött létre. A szabadságharc leverése után a kormánnyal együtt feloszlott a minisztérium, később az Osztrák-Magyar Monarchia idején az 1867-es Kiegyezés után hozták létre ismét a hadügyek koordinálását végző minisztériumot, mely azóta is fontos része a mindenkori magyar kormánynak.

 

A Honvédelmi Minisztérium jelenlegi vezetője: Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter

 
Forrás: Honvédelmi Minisztérium


 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner