Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Köztársaság kettős alaprendeltetést megvalósító központi államigazgatási szerve, amely a honvédelmi ágazat közigazgatási feladatai mellett – felsőszintű katonai vezető szervként – felelős a Magyar Honvédség irányításáért és katonai vezetéséért is. Központi államigazgatási szervként felelős az ország honvédelmi felkészítésével összefüggő közigazgatási, továbbá az ország-védelem megtervezésével, megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatok ellátásáért, az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a Kormány honvédelemmel kapcsolatos döntéseinek előkészítéséért, katonadiplomáciai és más nemzetközi feladatok végzéséért, a Magyar Honvédség, továbbá – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – a jogszabályok által a honvédelmi miniszter irányítása alá rendelt szervezetek (intézmények) irányításáért, vezetéséért, felügyeletéért. A Magyar Honvédség irányításának és vezetésének felsőszintű szerveként felelős az ország katonai védelemre történő felkészítésének megtervezéséért, megszervezéséért, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei folyamatos vezetésének biztosításáért.

 

Az első magyar önálló honvédelmi minisztérium, Hadügyminisztérium néven az 1848. márciusi polgári forradalom után megalakuló első magyar, felelős, független kormány részeként jött létre. A szabadságharc leverése után a kormánnyal együtt feloszlott a minisztérium, később az Osztrák-Magyar Monarchia idején az 1867-es Kiegyezés után hozták létre ismét a hadügyek koordinálását végző minisztériumot, mely azóta is fontos része a mindenkori magyar kormánynak.

 

A Honvédelmi Minisztérium jelenlegi vezetője: Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter

 

 


A szócikkhez társított címkék:
államigazgatás , minisztérium

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner