Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Nemzetközi Bíróság az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) elsődleges bírói szerve, amely a hágai Béke palotában található. (Ebben az épületben található a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémia és egy nemzetközi jogot kutató magánintézet is.)

A Bíróságot 1945-ben alapították, munkáját 1946-ban kezdte meg.

 

A hágai Béke palota

 

 

A Bíróság felépítése

 

A 15 tagú bíróság bíráit 9 évre választják. A jelenlegi bírák közül többen voltak diákjai vagy tanárai a Nemzetközi Jogi Akadémiának.

A bíróságnak magyar bírája is volt 1993 és 2003 között Herczegh Géza személyében. 

 

A szervezet ügyei szerteágazóak, fő feladatuk azonban a tagállamok által elé tárt jogviták eldöntése, valamint nemzetközi szervek, ügynökségek és az ENSZ Közgyűlése által elé küldött jogi kérdésekben tanácsadó vélemény készítése. 

 

 

A Bíróság első ízben 1949-ben hozott határozatot, amikor úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságnak joga van áthajózni az Albániához tartozó Corfu csatornán, és így Albániának kártérítést kellett fizetni egy, a csatornában megsérült brit hadihajó miatt. (A kártérítést Albánia azóta sem fizette ki.)

 

 

 

Hivatalos honlap: www.icj-cij.org

 

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner