Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK, más néven Montánunió, angolul European Coal and Steel Community, ECSC) szerződését 1951. április 18-án írta alá Franciaország, Olaszország, a Német Szövetségi Köztársaság és a Benelux-államok. A szerződés Párizsi Szerződés néven lett híres. Az aláírt megállapodás 1952. július 23-án lépett hatályba és 50 évre szólt, így 2002. július 23-án lejárt.
Az Montánunió célja a szén- és acélkészletek közös kezelése és megosztása, a német és francia termelés összehangolása. Ezzel elkerülendő egy újabb fegyveres konfliktus kirobbanása, mivel lehetetlenné teszi az országok elszigetelt, önálló felkészülését. A koncepció alapjai és kidolgozása Jean Monnet francia közgazdásztól származnak, melyet Robert Schuman francia külügyminiszter hirdetett ki 1950. május 9-én. A szerződés megkötését az Egyesült Állomok is támogatta.
Az ESZAK szolgált alapjául az Európai Gazdasági Közösségnek és az Európai Uniónak, szerveiből alakultak ki az EU mai szervei, 2002-es megszűnésével a kötelezettségek és jogok átszálltak az Európai Közösségre.
 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner