Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK, más néven Montánunió, angolul European Coal and Steel Community, ECSC) szerződését 1951. április 18-án írta alá Franciaország, Olaszország, a Német Szövetségi Köztársaság és a Benelux-államok. A szerződés Párizsi Szerződés néven lett híres. Az aláírt megállapodás 1952. július 23-án lépett hatályba és 50 évre szólt, így 2002. július 23-án lejárt.
Az Montánunió célja a szén- és acélkészletek közös kezelése és megosztása, a német és francia termelés összehangolása. Ezzel elkerülendő egy újabb fegyveres konfliktus kirobbanása, mivel lehetetlenné teszi az országok elszigetelt, önálló felkészülését. A koncepció alapjai és kidolgozása Jean Monnet francia közgazdásztól származnak, melyet Robert Schuman francia külügyminiszter hirdetett ki 1950. május 9-én. A szerződés megkötését az Egyesült Állomok is támogatta.
Az ESZAK szolgált alapjául az Európai Gazdasági Közösségnek és az Európai Uniónak, szerveiből alakultak ki az EU mai szervei, 2002-es megszűnésével a kötelezettségek és jogok átszálltak az Európai Közösségre.
 


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner