MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Európai Közösség
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-12-01 17:12:18
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az Európai Közösség (EK, angolul European Community, EC) az [Európai Gazdasági Közösség]et váltotta fel 1992-ben, a [Maastrichti Szerződés] megkötésével. Alapítója az akkori 12 tagállam: Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország.
Feladatait tekintve jogelődjéhez hasonlóan a közös piac megteremtése az elsődleges cél, a négy gazdasági tényező (áru, szolgáltatás, tőke, munkaerő) szabad áramlásának elősegítése, valamint tagországok gazdaságpolitikájának összehangolása.
Szervezetileg az [Európai Közösségek]hez tartozik, annak legnagyobb és legfontosabb részét alkotja. A két intézményt gyakran összekeverik.
Az [Európai Szén- és Acélközösség] szerződésének 2002-es lejártával az ESZAK jogai és kötelezettségei is az Európai Közösségre szálltak át.
 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner