Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Röviden: egyetlen [párt]? kizárólagos hatalmán alapuló politikai rendszer.

 

Az egypártrendszer alapvető jellemzője, hogy egyetlen párt van hatalmon, az ellenzéki pártok tevékenysége nem engedélyezett. Következésképpen egy ilyen rendszerben nincs versengés a [politikai hatalom]?ért. Az egypártrendszer a [kommunista]'">? országokra volt jellemző, és az olyan [totalitárius rezsim]?ekre, ahol a feltétlen engedelmességet kívánják elérni.

 

 

Az egypártrendszerek nemcsak a késői 'második világban' fordultak elő, hanem számos 'harmadik világhoz' tartozó [posztkoloniális állam]?ban is tapasztalható jelenség.

 

A posztkoloniális gondolkodásmód megkönnyítheti a történelmileg megosztott népek nemzeti önértelmezési [toposz]?ainak feldolgozását.

 Annak ellenére, hogy a ’posztkoloniális’ szó szerinti jelentése ’gyarmatosítás utáni’, valójában olyan, a [gyarmatosítás]? kezdetével egyidős kapcsolatrendszer megnevezésére is szolgálhat, amelynek központjában a [gyarmatosító]? és a [gyarmati rendszerek]? egymásra gyakorolt hatása és együttélése áll.


A szócikkhez társított címkék:
kommunizmus , kormányzási forma

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner