Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Castro, Fidel
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-08-03 10:53:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Fidel Alejandro Castro Ruz (1926. augusztus 13.) Kuba 15. elnöke, a kubai hadsereg parancsnoka. 

  

1959- től 1976-ig Kuba [miniszterelnök]e volt, ezután az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett. 1965-ben a Kubai Kommunista Párt első főtitkára lett, és az ő vezetése alatt vált az ország egypárti [szocialista] [köztársaság]gá.  

 

 

Életútja

 

1926. augusztus 13-án született egy kubai cukornádültetvényen. Apja spanyol bevándorló, aki sikeres cukornádtermesztővé vált. Anyja szolgáló lány volt, aki 6 gyermeknek adott életet.

Fidel éleseszű, tehetséges diák volt. 1941-ben az egyik legelőkelőbb gimnáziumba, a havannai El Colegio de Belenbe került tanulni. Világnézete itt indult fejlődésnek a jezsuita papok hatására, akik a spanyol nyelvű katolikus világot felsőbbrendűnek tartották az angolszász világhoz képest. 1945-ben a Havannai Egyetemre ment jogot tanulni, majd politikai pályára ment.

 

1952 márciusa és 1959 januárja között folyt a Fulgencio Batista elleni háború, amelyet Castro a Forradalmi Hadsereggel nyereségre vitt. Batista államcsínnyel átvette a hatalmat az akkori vezetéstől, ám Castro és csapatai kiűzték őt és híveit Kubából. 

 

Fidel Castro 1976. december 2-től 2008. február 24-ig volt elnök, kormányfő és hadvezér. 2008. februárjában egészségi állapota miatt e pozícióiról lemondott öccse, Raúl Castro javára, ám pártfőtitkári posztját megtartotta.     

 

 

 

 

 

 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner