Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Angelusz Róbert

 

 

1939. január 27-én született Budapesten.


Középiskolai tanulmányait a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban folytatta, ahol 1957-ben érettségizett, illetve még gimnazistaként cikkeket publikált a Gyulai Hírlapban.


1958-tól 1962-ig a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt. Az egyetem elvégzését követően 1969-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Politikai Gazdaságtan Tanszékén volt tanársegéd, de érdeklődése ekkor már inkább a filozófiai, szociológiai kérdések felé fordult.


1969 és 1972 között a Magyar Rádió és Televízió Tömegkommunikációs Kutatóközpontjának főmunkatársa volt. 1972-től az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetének adjunktusa, docense, később a Szociológiaelmélet Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt.
1981-ben nyerte el a kandidátusi fokozatot. 1996-ban habilitálták, illetve ugyanebben az évben lett a szociológiai tudomány akadémiai doktora.
 

Oktatói munkásságának keretében a társadalmi rétegződés és társadalmi struktúra, a hálózati elemzések, a társadalmi látásviszonyok szociológiája, a tömegkommunikáció szociológiája illetve a pártok iránti politikai attitűdök területén tevékenykedett.
 

Kutatási területei a tudásszociológia, a társadalmi láthatóság és a pluralizmus ignoranciája, a társadalmi mobilitás és kommunikáció, a hálózati elemzések továbbá a politikai attitűdök voltak.


2010. szeptember 1-én, váratlanul hunyt el Mexikóvárosban.
 

Főbb művei:


Monográfiák, tanulmánygyűjtemények


• Kommunikáló társadalom (Budapest, 1983)
• Félig-meddig. A közgazdászok és a reform (Budapest, 1989)
• Hálózatok, stílusok, struktúrák (Tardos Róberttel; Budapest, 1991)
• Optikai csalódások (Budapest, 1996)
• A láthatóság görbe tükrei. Társadalompolitikai tanulmányok (Budapest, 2000)
• Pártok között szabadon. Választók és társadalmi környezet a 90-es évek Magyarországán (Tardos Róberttel; Budapest, 2000)
 

Szerkesztett kötetek


• Társadalmak rejtett hálózata (Budapest, 1991)
• A társadalmi rétegződés komponensei (Budapest, 1997, 1999, 2004) 


A szócikkhez társított címkék:
Angelusz , szociológus

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner