Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Angelusz Róbert

 

 

1939. január 27-én született Budapesten.


Középiskolai tanulmányait a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban folytatta, ahol 1957-ben érettségizett, illetve még gimnazistaként cikkeket publikált a Gyulai Hírlapban.


1958-tól 1962-ig a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt. Az egyetem elvégzését követően 1969-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Politikai Gazdaságtan Tanszékén volt tanársegéd, de érdeklődése ekkor már inkább a filozófiai, szociológiai kérdések felé fordult.


1969 és 1972 között a Magyar Rádió és Televízió Tömegkommunikációs Kutatóközpontjának főmunkatársa volt. 1972-től az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetének adjunktusa, docense, később a Szociológiaelmélet Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt.
1981-ben nyerte el a kandidátusi fokozatot. 1996-ban habilitálták, illetve ugyanebben az évben lett a szociológiai tudomány akadémiai doktora.
 

Oktatói munkásságának keretében a társadalmi rétegződés és társadalmi struktúra, a hálózati elemzések, a társadalmi látásviszonyok szociológiája, a tömegkommunikáció szociológiája illetve a pártok iránti politikai attitűdök területén tevékenykedett.
 

Kutatási területei a tudásszociológia, a társadalmi láthatóság és a pluralizmus ignoranciája, a társadalmi mobilitás és kommunikáció, a hálózati elemzések továbbá a politikai attitűdök voltak.


2010. szeptember 1-én, váratlanul hunyt el Mexikóvárosban.
 

Főbb művei:


Monográfiák, tanulmánygyűjtemények


• Kommunikáló társadalom (Budapest, 1983)
• Félig-meddig. A közgazdászok és a reform (Budapest, 1989)
• Hálózatok, stílusok, struktúrák (Tardos Róberttel; Budapest, 1991)
• Optikai csalódások (Budapest, 1996)
• A láthatóság görbe tükrei. Társadalompolitikai tanulmányok (Budapest, 2000)
• Pártok között szabadon. Választók és társadalmi környezet a 90-es évek Magyarországán (Tardos Róberttel; Budapest, 2000)
 

Szerkesztett kötetek


• Társadalmak rejtett hálózata (Budapest, 1991)
• A társadalmi rétegződés komponensei (Budapest, 1997, 1999, 2004) 


A szócikkhez társított címkék:
Angelusz , szociológus

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner