Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Abszolutizmus
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-08-26 10:32:20
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Abszolút, azaz korlátlan [monarchia], a [feudális állam], zsarnoki, önkényuralmi formája, amelyben az [államfő] a törvényhozó, ítélkező és [végrehajtó hatalom] egyetlen forrása letéteményese és birtoklója. Olyan egyszemélyi uralom, ahol a hatalom legfőbb támasza a hadsereg és a hivatalnokok, amiket állami pénzekből tartanak fent. Leginkább a [feudalizmus] bomlásának időszakára jellemző. Átvitt értelemben minden zsarnoki hatalom megbélyegző jellemzése.

 

Az abszolutizmus Magyarországon Mária Terézia és II. József alatt volt a legerősebb, ami a legkirívóbb rendi kiváltságok megnyirbálására és az egyháznak az állam alá rendelésére törekedett. 1790-91-ben a nemesi-nemzet ellenállás megtörte.

 

 
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner