Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Abszolút, azaz korlátlan [monarchia]?, a [feudális állam]?, zsarnoki, önkényuralmi formája, amelyben az [államfő]? a törvényhozó, ítélkező és végrehajtó hatalom egyetlen forrása letéteményese és birtoklója. Olyan egyszemélyi uralom, ahol a hatalom legfőbb támasza a hadsereg és a hivatalnokok, amiket állami pénzekből tartanak fent. Leginkább a feudalizmus bomlásának időszakára jellemző. Átvitt értelemben minden zsarnoki hatalom megbélyegző jellemzése.

 

Az abszolutizmus Magyarországon Mária Terézia és II. József alatt volt a legerősebb, ami a legkirívóbb rendi kiváltságok megnyirbálására és az egyháznak az állam alá rendelésére törekedett. 1790-91-ben a nemesi-nemzet ellenállás megtörte.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
kormányzási forma

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner