Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szlovén zászlóÁltalános adatok:

Teljes nevén: Szlovén Köztársaság
Lakossága: ~2 millió fő
Terület: 20373 km²
Államforma: köztársaság
Miniszterelnök: Danilo Türk
Hivatalos nyelv: szlovén, olasz, magyar
Pénznem: euró (EUR)
Fővárosa: Ljubljana
GDP/fő: $27149
Szlovénia helye Európában
Szomszédos országok:
Ausztria
[Magyarország]?
Horvátország
[Olaszország]?

Domborzat, vízrajz:
Az ország területén négy nagy földrajzi régió található: északon az Alpok, keleten a Kárpát-medence, délen a Dinári-hegység és a Mediterráneum. Délen található a nagy kiterjedésű Karszt-fennsík, melyben számos barlang és dolina található. Az ország nagy részét hegységek, dombságok alkotják.
Szlovénia tavakban, vízfolyásokban gazdag. Legnagyobb folyói a Száva, Isonzó, Mura, Dráva. Jellemzőek a gleccsertavak és a karszt-tavak is, a leghíresebb gleccsertó a Bledi-tó. Emellett délnyugatról az Adriai-tenger is határolja.

Éghajlat:
Szlovénia éghajlata igen változatos, a tengerparti országrészeken mediterrán éghajlat jellemző, míg a hegységekben hegyvidéki, a fennsíkon és az alacsonyabb területeken pedig kontinentális. A téli átlaghőmérséklet -2 °C körül alakul, míg a nyári 21 °C körül. A csapadék eloszlás nem egyelnetes az ország területén. Az Alpokban esik a legtöbb csapadék, 3500mm, az ország középső területein 1400mm, a tengerparton pedig 1000mm.Történelem:
A szlovén nép a 6. században telepedett le a mai Szlovénia területén, a Kárpát-medencében, és a Dunántúl területén. Később a Frank Birodalom fennhatósága alá kerültek a szlovének és felvették a kereszténységet. Az első írásos szlovén nyelvemlék 1000 körülről származik, latin nyelven íródott, Freising-kézirat néven vált híressé.
A középkorban és a Habsbburg uralkodók idején a legtöbb szlovén hazánk és a monarchia területén élt. Az I. világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett, amely 1929-ben Jugoszláv Királyságra változtatta meg nevét. A II. világháború alatt német, magyar és olasz megszállás alatt voltak a területek. A háború után a népköztársasággá alakult Jugoszlávia részévé vált. 1991 tavaszán kikáltja függetlenségét Jugoszláviától, ezt a jugoszláv haderők beavatkozása követte. Rövid ideig tartó harcok után 1991 nyarán elnyeri függetlenségét. 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. 2007. január 1-je óta euró a hivatalos fizetőeszköz.

Közigazgatás:
Szlovénia 12 régióra (regija) oszlik:
Pomurska
Podravska
Koroška
Savinjska
Zasavska
Spodnjeposavska
Dolenjska
Osrednjeslovenska
Gorenjska
Notranjsko-kraška
Goriška
Obalno-kraška

Politikai pártok:
Szociáldemokraták (SD) - balközép
Szlovén Demokrata Párt (SDS) - jobbközép
Zares - Új Politika - balliberális
Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) - balközép
Szlovén Nemzeti Párt (SNS) - radikális baloldali nacionalizmus
Szlovén Néppárt - Szlovén Ifjúsági Párt (SLS-SMS) - kereszténydemokrata
Liberális Demokrata Párt (LDS) - centrista liberális

Gazdaság:
Szlovénia gazdasága a régió országai között a legerősebb, a 2004-ben Európai Unióhoz csatlakozott országok közül itt vezették be először az eurót. Az egy főre jutó GDP az Európai Uniós átlag 90%-a. A legnagyobb kereskedelmi partnerek az Európai Uniós országok közül kerülnek ki, nevezetesen Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország.
A gazdasági sikerek ellenére néhány kihívással is meg kell küzdenie az országnak. Továbbra is jelentős az állami tulajdon mértéke a gazdaságban és alacsony az idegen működőtőke aránya. Továbbá magasak az adók és rugalmatlan az ország munkaerőpiaca.
 


A szócikkhez társított címkék:
Európa

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner