Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szlovén zászlóÁltalános adatok:

Teljes nevén: Szlovén Köztársaság
Lakossága: ~2 millió fő
Terület: 20373 km²
Államforma: köztársaság
Miniszterelnök: Danilo Türk
Hivatalos nyelv: szlovén, olasz, magyar
Pénznem: euró (EUR)
Fővárosa: Ljubljana
GDP/fő: $27149
Szlovénia helye Európában
Szomszédos országok:
Ausztria
[Magyarország]?
Horvátország
[Olaszország]?

Domborzat, vízrajz:
Az ország területén négy nagy földrajzi régió található: északon az Alpok, keleten a Kárpát-medence, délen a Dinári-hegység és a Mediterráneum. Délen található a nagy kiterjedésű Karszt-fennsík, melyben számos barlang és dolina található. Az ország nagy részét hegységek, dombságok alkotják.
Szlovénia tavakban, vízfolyásokban gazdag. Legnagyobb folyói a Száva, Isonzó, Mura, Dráva. Jellemzőek a gleccsertavak és a karszt-tavak is, a leghíresebb gleccsertó a Bledi-tó. Emellett délnyugatról az Adriai-tenger is határolja.

Éghajlat:
Szlovénia éghajlata igen változatos, a tengerparti országrészeken mediterrán éghajlat jellemző, míg a hegységekben hegyvidéki, a fennsíkon és az alacsonyabb területeken pedig kontinentális. A téli átlaghőmérséklet -2 °C körül alakul, míg a nyári 21 °C körül. A csapadék eloszlás nem egyelnetes az ország területén. Az Alpokban esik a legtöbb csapadék, 3500mm, az ország középső területein 1400mm, a tengerparton pedig 1000mm.Történelem:
A szlovén nép a 6. században telepedett le a mai Szlovénia területén, a Kárpát-medencében, és a Dunántúl területén. Később a Frank Birodalom fennhatósága alá kerültek a szlovének és felvették a kereszténységet. Az első írásos szlovén nyelvemlék 1000 körülről származik, latin nyelven íródott, Freising-kézirat néven vált híressé.
A középkorban és a Habsbburg uralkodók idején a legtöbb szlovén hazánk és a monarchia területén élt. Az I. világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett, amely 1929-ben Jugoszláv Királyságra változtatta meg nevét. A II. világháború alatt német, magyar és olasz megszállás alatt voltak a területek. A háború után a népköztársasággá alakult Jugoszlávia részévé vált. 1991 tavaszán kikáltja függetlenségét Jugoszláviától, ezt a jugoszláv haderők beavatkozása követte. Rövid ideig tartó harcok után 1991 nyarán elnyeri függetlenségét. 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. 2007. január 1-je óta euró a hivatalos fizetőeszköz.

Közigazgatás:
Szlovénia 12 régióra (regija) oszlik:
Pomurska
Podravska
Koroška
Savinjska
Zasavska
Spodnjeposavska
Dolenjska
Osrednjeslovenska
Gorenjska
Notranjsko-kraška
Goriška
Obalno-kraška

Politikai pártok:
Szociáldemokraták (SD) - balközép
Szlovén Demokrata Párt (SDS) - jobbközép
Zares - Új Politika - balliberális
Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) - balközép
Szlovén Nemzeti Párt (SNS) - radikális baloldali nacionalizmus
Szlovén Néppárt - Szlovén Ifjúsági Párt (SLS-SMS) - kereszténydemokrata
Liberális Demokrata Párt (LDS) - centrista liberális

Gazdaság:
Szlovénia gazdasága a régió országai között a legerősebb, a 2004-ben Európai Unióhoz csatlakozott országok közül itt vezették be először az eurót. Az egy főre jutó GDP az Európai Uniós átlag 90%-a. A legnagyobb kereskedelmi partnerek az Európai Uniós országok közül kerülnek ki, nevezetesen Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország.
A gazdasági sikerek ellenére néhány kihívással is meg kell küzdenie az országnak. Továbbra is jelentős az állami tulajdon mértéke a gazdaságban és alacsony az idegen működőtőke aránya. Továbbá magasak az adók és rugalmatlan az ország munkaerőpiaca.
 


A szócikkhez társított címkék:
Európa

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner